Θα συνεχιστεί ο αγώνας για την προσέλκυση καταθέσεων το 2016 και η μάχη αναμένεται να δοθεί χωρίς το δέλεαρ των υψηλών επιτοκίων…
Τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα είναι προς το παρόν τα κερδισμένα από τον ανταγωνισμό για τη διατήρηση των υφιστάμενων και την προσέλκυση νέων καταθέσεων.

Το νέο περιβάλλον που δημιουργούν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και οι τριγμοί που προκάλεσαν βραχυπρόθεσμα οι εξελίξεις στην Ελλάδα, δημιούργησαν τάσεις συγκέντρωσης επιτρέποντας στους μεγάλους της αγοράς να ισχυροποιήσουν τη θέση τους.

Οι εξελίξεις στη Ελλάδα, που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επέφεραν πλήγμα στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, αφού οι πολλές αποσύρσεις συρρίκνωσαν την καταθετική τους βάση.

Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμός είναι τα δύο πιστωτικά ιδρύματα που ελέγχουν πάνω από το 50% του μεριδίου της αγοράς. Η μάχη που δίνεται από τα πιστωτικά ιδρύματα γα τα €47 δισ. καταθέσεων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μετά τα γεγονότα του 2013, Συνεργατισμός και Τράπεζα Κύπρου επιστρέφουν δριμύτεροι.

Με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ο Συνεργατισμός έχει τις περισσότερες καταθέσεις που φθάνουν τα €12,47 δισ. και το μερίδιο αγοράς είναι 27,6%. Ο Συνεργατισμός πέτυχε αύξηση των καταθέσεών του κατά 2,8% σε σχέση με το τέλος του 2014 μετά από μείωση 8% πέρσι, με το μερίδιο του να αυξάνεται στο 27,6% από 26,9%.

Οριακά πιο κάτω είναι το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου με €12,15 δισ. και το μερίδιο αγοράς στο 26,4%. Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους παρατηρήθηκε στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία ιδίως το τρίτο τρίμηνο κατάφερε να προσελκύσει αυξημένα κεφάλαια με αποτέλεσμα οι εγχώριες καταθέσεις να αυξηθούν κατά 7,5% σε σύγκριση με τις αρχές του χρόνου, και σε αντίθεση με τη μείωση 10,9% κατά το 2014.

Η Ελληνική Τράπεζα είναι στην τρίτη θέση της αγοράς με καταθέσεις €6,29 δισ. και μερίδιο αγοράς 13,6%. Η Ελληνική τράπεζα, που αποτελεί την τρίτη συστημική τράπεζα του τόπου, μετά που ήταν ο κύριος επωφελούμενος των ανακατατάξεων του προηγούμενου χρόνου, παρουσιάζει σχετική σταθεροποίηση με τις καταθέσεις της κατά το 2015 να μειώνονται κατά 0,8% με αποτέλεσμα το μερίδιο της να βρίσκεται στο 13,6% από 13,8% στο τέλος του 2014.

Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων της Eurobank Cyprus είναι €2,90 δισ. και το μερίδιο αγοράς 6,3%. Για την Alpha Bank Cyprus οι καταθέσεις είναι €1,76 δισ. και το μερίδιο αγοράς στο 3,8%.

Οι καταθέσεις στο σύστημα παρουσίασαν ενθαρρυντικές ενδείξεις ειδικότερα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους παρ’ όλο που τα καταθετικά επιτόκια βρίσκονται στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα και όλοι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν αρθεί από τον Απρίλιο.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese