Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν στο Ριάντ για να διαμαρτυρηθεί για τις «επιθετικές» δηλώσεις της Τεχεράνης μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών….

 

Το υπουργείο «επέδωσε στον Ιρανό πρεσβευτή επιστολή διαμαρτυρίας που αφορά τις ιρανικές επιθετικές δηλώσεις για νόμιμες ποινές που επιβλήθηκαν σήμερα εναντίον τρομοκρατών στο βασίλειο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει κατηγορηματικά τις επιθετικές αυτές δηλώσεις τις οποίες θεωρεί κατάφωρη επέμβαση στις υποθέσεις του βασιλείου. Επίσης, καθιστά υπεύθυνη την ιρανική κυβέρνηση για την προστασία των αντιπροσωπειών του βασιλείου στο Ιράν και του προσωπικού τους απέναντι σε κάθε επίθεση».

Ο Νιμρ αλ Νιμρ πέρασε δέκα χρόνια στο Ιράν μελετώντας θεολογία και περιλαμβάνεται στους 47 σιίτες και σουνίτες που εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία καταδικασμένοι για «τρομοκρατική δράση».

Η Σαουδική Αραβία «θα πληρώσει υψηλό τίμημα για τις πολιτικές της αυτές», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσέιν Τζαμπέρ Ανσάρι.

Από την πλευρά της, η φοιτητική πτέρυγα της πολιτοφυλακής Μπασιτζί, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, κάλεσε σε διαδήλωση την Κυριακή το απόγευμα μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Ο θρησκευτικός ηγέτης που εκτελέστηκε σήμερα ήταν σφοδρός επικριτής της σουνιτικής δυναστείας των αλ Σαούντ και ηγήθηκε το 2011 σιιτικού κινήματος διαμαρτυρίας στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese