H εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός εξέχοντος ιερωμένου της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας προκάλεσε την οργή των σιιτών σε ολόκληρη την περιοχή κατά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ενέτεινε…

 

τους φόβους μιας κλιμάκωσης της διαθρησκευτικής έντασης στην περιοχή.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ απέτισε φόρο τιμής με μήνυμά του στο Twitter στον σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ, προσθέτοντας τη δική του φωνή στη διεθνή κατακραυγή. «Η έγερση δεν μπορεί να κατασταλεί», γράφει ο Αλί Χαμενεΐ σε μήνυμα που συνοδεύεται από τη φωτογραφία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη.

Στην ιστοσελίδα του Αλί Χαμενεΐ έχει αναρτηθεί επίσης εικόνα-κολάζ που ταυτίζει τη Σαουδική Αραβία με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Και οι δύο εκτελούν τους αντιπάλους τους.

Στη Βαγδάτη, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι καταδίκασε την εκτέλεση λέγοντας ότι θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής.

Με δήλωσή του που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ο ιρακινός πρωθυπουργός λέει ότι το φίμωμα των φωνών και η εκτέλεση αντιπάλων «δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο παρά σε παραπάνω καταστροφή» και προσθέτει ότι η είδηση της εκτέλεσης του αλ-Νιμρ του προκάλεσε «έντονο σοκ».

«Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και τον κοινωνικό ιστό των λαών της περιοχής», γράφει ο αλ Αμπάντι.

Την ίδια ώρα ο αγιατολάχ Άχμαντ Χαταμί, θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράν, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες σε βάρος των σουνιτών κυβερνώντων στη Σαουδική Αραβία θα έχουν ως αποτέλεσμα «να διαγραφούν από τις σελίδες της ιστορίας».

Το Ανώτατο Ισλαμικό Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου χαρακτήρισε την εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ ένα «σοβαρό σφάλμα» και η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου την αποκάλεσε «δολοφονία».

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 ανθρώπους μεταξύ αυτών τον Νιμρ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τη βία εναντίον της αστυνομίας. Οι υποστηρικτές του λένε ότι εκείνος ήταν ένας ειρηνιστής που απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων στη σιιτική μειονότητα της χώρας.

Δεκάδες σιίτες διαδήλωσαν στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, στη γενέτειρα του Νιμρ, στην περιοχή Κατίφ φωνάζοντας το σύνθημα «κάτω η οικογένεια Αλ Σαούντ» και δεκάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο γειτονικό Μπαχρέιν, ένα σουνιτικό βασίλειο, σύμμαχο του Ριάντ.

Στο σιιτικό Ιράν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδίδουν τις δηλώσεις ιερωμένων να εξάρουν την προσωπικότητα του Νιμρ και να προβλέπουν την πτώση της βασιλικής οικογένειας που κυβερνά τη Σαουδική Αραβία. Σιίτες ηγέτες στο Ιράκ, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και την Υεμένη επίσης προειδοποίησαν για αντίποινα.

Ο σιίτης ιερωμένος από το Ιράκ Μοκτάντα αλ Σαντρ προέτρεψε σήμερα τους σιίτες να κατακλύσουν τους δρόμους χωρών του Κόλπου και του Ιράκ για να διαδηλώσουν κατά της εκτέλεσης του σεϊχη Νιμρ αλ Νιμρ.

«Ζητώ από τους σιίτες της Σαουδικής Αραβίας… να επιδείξουν τόλμη και να απαντήσουν με ειρηνικές διαμαρτυρίες και (ζητώ) το ίδιο από τους σιίτες στις χώρες του Κόλπου, προκειμένου να αποτρέψουν την αδικία και την κυβερνητική τρομοκρατία στο μέλλον» τόνισε ο ίδιος στον ιστότοπό του.

«Προτρέπω οργισμένες διαδηλώσεις μπροστά από τα κτίρια σαουδαραβικών υπηρεσιών και συμφερόντων και καλώ την κυβέρνηση να αποφύγει να ανοίξει την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας».

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράκ επαναλειτούργησε αυτήν την εβδομάδα. Είχε κλείσει το 1990 μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.
Άλλοι τρεις σιίτες εκτελέστηκαν μαζί με τον Νιμρ, ωστόσο οι περισσότεροι από τους 47 καταδικασθέντες ήταν τζιχαντιστές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, μια σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση που συχνά στοχοθετεί σιίτες στις επιθέσεις που διαπράττει, καθώς τους θεωρεί αιρετικούς.

Οι σιιτικές οργανώσεις σε ολόκληρη την περιοχή κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποίησε την τρομοκρατία ως πρόσχημα για να εκτελέσει τον Νιμρ.

Το Ριάντ απαντά ότι ο 56χρονος ιερωμένος καλούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην αστυνομία και ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κατίφ το διάστημα μεταξύ 2011- 2013.

«Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει τους τρομοκράτες και του εξτρεμιστές τακφίρι (ακραίοι σουνίτες), ενώ εκτελεί και καταπνίγει τις επικριτικές φωνές εντός της χώρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ του Ιράν, Χουσεϊν Τζάμπερ Ανσαρί.

Σύμφωνα με το Reuters, το κύμα καταδίκης ενδέχεται να προκαλέσει πλήγμα στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να συγκροτήσει μια ισλαμική συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το Ριάντ ανακοίνωσε το σχηματισμό μιας συμμαχίας τον περασμένο μήνα, δεν συμπεριέλαβε ωστόσο σιιτικές δυνάμεις.

Βουλευτές στο σιιτικό Ιράκ ζήτησαν από την κυβέρνηση να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, μια ημέρα αφού το Ριάντ άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία του στη Βαγδάτη για πρώτη φορά από το 1990.

Επιπλέον ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι είπε ότι η εκτέλεση του Νιμρ θα οδηγήσει «στην ανατροπή του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας», ενώ άλλος ένας βουλευτής υποστήριξε ότι η εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου θα βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να εκπληρώσει τους στόχους του.

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζει η EE

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε σήμερα «σοβαρές ανησυχίες» μετά την εκτέλεση αβία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη. «Η ιδιαίτερη περίπτωση του Νιμρ αλ Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαίσιου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η περίπτωση αυτή έχει τη δυναμική περαιτέρω ανάφλεξης των θρησκευτικών εντάσεων που έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία στην περιοχή, με επικίνδυνες συνέπειες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το βασίλειο του Κόλπου «να προωθήσει τη συμφιλίωση ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες» που την συνθέτουν και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επαναλαμβάνει την αντίθεση της ΕΕ στην θανατική ποινή, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ομαδικών εκτελέσεων.

Εξάλλου, αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του και επανέλαβε την θέση του Βερολίνου ήταν η θανατική ποινή είναι ένα απάνθρωπο είδος τιμωρίας.

«Η εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ δυναμώνει το υπάρχον αίσθημα ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και εμβάθυνση του χάσματος στην περιοχή» τόνισε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese