«Υψηλή» παραμένει η απειλή ενός τρομοκρατικού…
χτυπήματος στο Μόναχο και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη βρίσκονται σε επιφυλακή, επιβεβαίωσαν σήμερα οι τοπικές αστυνομικές αρχές ώρες μετά το συναγερμό σχετικά με το ενδεχόμενο διάπραξης επιθέσεων αυτοκτονίας από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουμε κινητοποιήσει παραμένουν σε επιφυλακή και συνεχίζουμε έχοντας ως δεδομένο ότι ο κίνδυνος μιας τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει υψηλός», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου των δυνάμεων επιβολής της τάξης της πρωτεύουσας της Βαυαρίας (νότια).

Ο ίδιος μίλησε εκ νέου για «στοιχεία» που καταδεικνύουν ότι «πέντε έως επτά πρόσωπα σκόπευαν να διαπράξουν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Μόναχο» στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης ή σε εκείνον του Πάσινγκ κατά τη διάρκεια του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

«Αυτά τα στοιχεία δεν έχουν προς το παρόν συγκεκριμενοποιηθεί ωστόσο πρέπει να ληφθούν σοβάρα υπόψη καθώς είναι αξιόπιστα» προσέθεσε ο εκπρόσωπος τύπου.

Όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Βαυαρίας, Bayerischer Rundfunk, οι γερμανικές αρχές έλαβαν πληροφορίες αρχικά από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και κατόπιν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας, σύμφωνα με τις οποίες 7 Ιρακινοί, που έχουν κατονομαστεί, βρίσκονταν στην πόλη και ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Οι άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήθελαν να διαπράξουν τις επιθέσεις χωρισμένοι σε μικρές ομάδες στους δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς και αναμφίβολα και σε άλλες περιοχές της πόλης, σύμφωνα με το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μονάχου δήλωσε πως η Γερμανία έλαβε μια πληροφορία μερικές ώρες πριν από τα μεσάνυχτα σύμφωνα με την οποία μαχητές από το Ιράκ και τη Συρία σχεδίαζαν επιθέσεις στο Μόναχο, όμως η αστυνομία δεν μπόρεσε να βρει τους υπόπτους και δεν είναι καν σίγουρη αν βρίσκονται στη χώρα.

Ο Ουμπέρτους Αντράε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως γερμανοί αξιωματούχοι έλαβαν μια «πολύ συγκεκριμένη» πληροφορία, σύμφωνα με την οποία σχεδιάζονταν επιθέσεις αυτοκτονίας σε σταθμούς τρένων τα μεσάνυχτα στην πόλη αυτή της νότιας Γερμανίας. «Λάβαμε ονόματα. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι στο Μόναχο ή αν είναι καν στη Γερμανία», ανέφερε ο Αντράε.

Η αστυνομία δεν αναφέρθηκε σε καμία σύλληψη.

Οι δύο σιδηροδρομικοί σταθμοί, που εκκενώθηκαν, επαναλειτούργησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese