Καταγγέλλοντας όσους, γεμάτοι μίσος, επιδιώκουν αποκλεισμούς, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζει…
στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της «ευκαιρία» την εισδοχή του αριθμού ρεκόρ των προσφύγων στη Γερμανία.

«Είμαι πεπεισμένη ότι εάν αντιμετωπιστεί σωστά, η μεγάλη σημερινή τάση που συνίσταται στην υποδοχή και ενσωμάτωση τόσων ανθρώπων αποτελεί ευκαιρία για το αύριο», δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης. Η μαγνοτοσκοπημένη ομιλία της θα μεταδοθεί απόψε από τη δημόσια τηλεόραση ZDF και θα έχει υπότιτλους στα αγγλικά και στα αραβικά στο Ιντερνέτ για να γίνει κατανοητή από τα πλήθη των προσφύγων που έχει δεχθεί η Γερμανία.

«Είναι προφανές ότι οφείλουμε να βοηθήσουμε και να υποδεχθούμε εκείνους που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας», δηλώνει η Μέρκελ ευχαριστώντας τους συμπατριώτες της για τις εξαιρετικές τους πράξεις υπέρ των προσφύγων.

«Είναι προφανές ότι η εισδοχή τόσων ανθρώπων δημιουργεί απαιτήσεις. Θα κοστίσει χρήματα, θα χρειαστεί χρόνο και δύναμη- κυρίως σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση εκείνων που θα θέλουν να παραμείνουν εδώ», δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος σε πείσμα όσων την επικρίνουν, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα της για την πολιτική ανοίγματος που ακολουθεί.

«Είναι σημαντικό να μην ακολουθήσουμε εκείνους που, με ψυχρή καρδιά ή έμπλεοι μίσους, διεκδικούν για τους εαυτούς τους μόνο την γερμανική ταυτότητα και θέλουν να αποκλείσουν τους άλλους», λέει καλώντας τους συμπατριώτες της να μην επιτρέψουν διχαστικές ρητορικές.

«Θα τα καταφέρουμε», λέει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα η Αγγελα Μέρκελ επαναλαμβάνοντας τη φράση που έχει γίνει το μότο της πολιτικής της τους τελευταίους μήνες επιμένοντας ότι η Γερμανία είναι μία “ισχυρή χώρα” που έχει ξεπεράσει και άλλες προκλήσεις, όπως η επανένωση, εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Η ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ για το νέο χρόνο θα μεταφραστεί στα αραβικά και αγγλικά ώστε πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη Γερμανία το 2015 να καταλάβουν την ομιλία.

Το γερμανικό κανάλι ZDF είπε ότι θα μεταδώσει την ομιλία της Μέρκελ μέσω του διαδικτύου με αραβικούς και αγγλικούς υπότιτλους αμέσως μετά την μετάδοσή της ομιλίας στη τηλεόραση. Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ ήδη διατίθεται με μετάφραση.

Το κανάλι σκοπεύει να εγκαινιάσει στο μέλλον αραβική ιστοσελίδα για να ανεβάζει καθημερινές ειδήσεις με υπότιτλους.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese