Την εκτίμηση ότι, εάν η Βαγδάτη…
επιθυμεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη, αυτή θα πρέπει να στραφεί ενάντια στην ISIS, εξέφρασε την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά από προειδοποίηση του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών ότι το Ιράκ θα μπορούσε να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν η Άγκυρα δεν αποσύρει αμέσως τα τμήματα των ενόπλων της δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ.

Η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού μόνο ως άτοπη και άκυρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σε μια περίοδο που ο ιρακινός Στρατός έχει εξαπολύσει μαζική επίθεση εναντίον της ISIS καταλαμβάνοντας μάλιστα και την πόλη σύμβολο Ραμαντί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Νταβούτογλου παραδέχθηκε ότι υπήρξε «έλλειψη επικοινωνίας» σε ό,τι αφορά την αποστολή των στρατευμάτων και ανέφερε πως η Άγκυρα σέβεται στην εδαφική κυριαρχία του Ιράκ, επισημαίνοντας όμως πως η Βαγδάτη δεν έχει τον έλεγχο του ενός τρίτου των εδαφών της χώρας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε ότι η Τουρκία δεν τίμησε τη δέσμευσή της να αποσύρει τα τμήματα των ενόπλων της δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ για την εκπαίδευση σουνιτών παραστρατιωτικών ώστε να πολεμήσουν εναντίον των ισλαμιστών της ISIS.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese