Με τρία δέντρα ελιάς που θα φυτέψουν στα τρία σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που… επισκέπτονται σήμερα, περίπου 60 Ελληνοκύπριοι εκπαιδευτικοί, συνοδευόμενοι από Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους πέρασαν σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία, μεταφέροντας μηνύματα ειρήνης, συναδέλφωσης και συνεργασίας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη μετά από δύο και πλέον χρόνια και θα ακολουθήσει αντίστοιχη Τουρκοκυπρίων δασκάλων και καθηγητών σε ελληνοκυπριακά σχολεία τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η συμπρόεδρος της πλατφόρμας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος» που δημιουργήθηκε το 2004, Μαρία Μαυραδά τόνισε ότι με την ευκαιρία του νέου χρόνου θέλουν να μεταφέρουν στους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας. «Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε εκπαιδευτικοί. Ως εκπαιδευτικοί θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε και να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι σε μια Κύπρο ενιαία, ελεύθερη, χωρίς μίσος, χωρίς φανατισμό, ενωμένη, για όλους».

Ο ΓΓ των Τουρκοκύπριων καθηγητών KTOEOS, Βεντάτ Τεκ, ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί και στις δύο κοινότητες δίνουν μήνυμα προς τους διοικούντες και στις δύο πλευρές ότι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές επιθυμούν ειρήνη. Οι επισκέψεις αφορούν, εξήγησε, τρία σχολεία, ένα δημοτικό, ένα λύκειο και ένα επαγγελματικό γυμνάσιο.

Ο ΓΓ των Τουρκοκύπριων δασκάλων KTOS, Σενέρ Ελτζίλ μίλησε για μια ξεχωριστή εκδήλωση που προγραμμάτιζαν εδώ και καιρό. Μίλησε για την αιματοχυσία στην γύρω περιοχή και την προσδοκία για μια λύση του Κυπριακού, μετά την εκλογή του κ. Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. «Σαν εκπαιδευτικοί παίξαμε έναν κακό ρόλο στο παρελθόν δημιουργώντας μίσος και το διαμοιρασμό στο μυαλό των ανθρώπων. Υποφέρουμε από τον διαχωρισμό. Η σημερινή εκδήλωση μπορεί να είναι ένα καλό παράδειγμα για όλους τους Κύπριους».

Από το 1963 έχουν διαμοιραστεί στα δυο, σημείωσε ο κ. Ελτζίλ λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερη συνεργασία, ν` ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες και εκφράζοντας την άποψη ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν σημαντικό ρόλο στη λύση του Κυπριακού. «Εμείς ως εκπαιδευτικοί πρέπει να γκρεμίσουμε τους τείχους στα μυαλά των ανθρώπων. Αυτό είναι η μεγάλη αποστολή. Σήμερα είναι μια σημαντική ενέργεια και μια καλή αρχή». Σημείωσε δε ότι είναι ευχάριστο το ότι βλέπουν σήμερα νέα πρόσωπα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese