«Πολιτικά, ιστορικά αλλά και ως οικονομικό μέγεθος η Ευρώπη μπορεί αλλά και οφείλει να λύνει μόνη της τα προβλήματά της. Θεωρώ λανθασμένη επιλογή την εμπλοκή του ΔΝΤ», δήλωσε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας…

 

του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας.

«Το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή ναι μεν μιλάει για την απομείωση του χρέους αλλά ταυτόχρονα πιέζει για την εφαρμογή σκληρών μέτρων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό», σημείωσε, για να συμπληρώσει πως «το ΔΝΤ έχει ήδη παραδεχθεί πως η συνταγή που υιοθέτησε δεν βοήθησε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολιτικών ακραίας λιτότητας φαίνεται στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και ο βρυχηθμός των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων στην Ευρώπη είναι το κύκνειο άσμα τους».

Για τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στρατιωτική θητεία των γυναικών και τα στρατιωτικά λύκεια, ο κ. Ρήγας σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αντίθετος τόσο στη στράτευση των γυναικών όσο και στα στρατιωτικά λύκεια. Η πολιτική της κυβέρνησης θα καθοριστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο. Δεν πρέπει να δίνουμε τόση έκταση στις προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο κύριος Καμμένος και δεν θα πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν τόσο μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, να χρησιμοποιούν τις δηλώσεις αυτές για να δημιουργήσουν ζήτημα από το πουθενά. Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τιμά την προσπάθεια που γίνεται να βγει η χώρα από την κρίση και να ανατραπούν τα κακώς κείμενα που δημιουργούν προβλήματα στο ελληνικό κράτος, για τα οποία την ευθύνη φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Προφανώς σε επιμέρους θέματα τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, δεν προσπαθήσαμε ποτέ να το κρύψουμε αυτό. Όμως αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και σε ότι αφορά αυτόν τον κοινό τόπο και στόχο θα λειτουργήσει ομοιογενώς. Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν τώρα τα μέτρα της συμφωνίας που έχουν ήδη υπερψηφίσει από το καλοκαίρι και αναλώνονται σε αντιμνημονιακή ρητορεία αντί να στηρίζουν την προσπάθεια που γίνεται για να προχωρήσει επιτέλους η χώρα μπροστά».

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ανέκδοτο να μας εγκαλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι υλοποιούμε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να μας καταλογίζουν ευθύνες για την κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τη χώρα. Να αναφέρω μόνο πως μέσα από τη δική μας μάχη ακυρώθηκαν όσα είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς της 1ης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια. Εκείνοι, λοιπόν, που με τις πολιτικές τους θα έβγαζαν την κοινωνία «νεκρή» μέσα από την οικονομική κρίση, θα πρέπει να είναι τώρα προσεχτικοί στην κριτική που ασκούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια».

Για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, τόνισε πως «εμείς λέμε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει 12η μείωση στις κύριες συντάξεις. Εκείνοι που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ασφαλιστικό μας σύστημα ας είναι προσεχτικοί στις δηλώσεις τους. Εμείς θα δώσουμε λύση στο ασφαλιστικό, παρόλο που δεν ευθυνόμαστε για τα προβλήματά του, γιατί θεωρούμε ευθύνη μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που θα τους δίνει ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese