Μια ακόμη κόντρα ξέσπασε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεσα στα όσα ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή που…

 

παραχώρησε στη Bild, όπου  κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει εδώ και χρόνια τους κανόνες του Δουβλίνου, καθώς δεν συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες με τον ορθό τρόπο σε ό,τι αφορά το θέμα του ασύλου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Αξίζει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της ΕΕ, και μάλιστα σε συνθήκεςοικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δημιουργήθηκαν από 5 χρόνια συνεχούς λιτότητας».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων το αναγνωρίζει. Ο ίδιος προτιμά να επιτίθεται φραστικά στην Ελλάδα, προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους», καταλήγει το σχετικό σχόλιο.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα στο μήνα που η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει άμεσα στον γερμανό υπουργό. Εχει προηγηθεί η απάντηση της Ολγας Γεροβασίλη στα σχόλια του Σόιμπλε για τη στάση της Ελλάδας ως προς το ΔΝΤ, όταν ζητούσε να σταματήσει να αμφισβητείται ο ρόλος του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών, σε συνέντευξη προς τη Bild της Κυριακής ασκεί κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό. Σε ερώτηση εάν είναι ευτυχής που η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, με δεδομένο ότι η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την καταγραφή και μετεγκατάσταση των προσφύγων, ο γερμανός πολιτικός σχολιάζει ότι τα δυο ζητήματα δεν σχετίζονται, καθώς η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι καθήκον όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

«Όλες οι χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν στήριξη αλληλεγγύης, και η Ελλάδα. Οι Έλληνες ωστόσο δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου», λέει χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αναφερόμενος σε παλαιότερες αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που απαγόρευαν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των κακών συνθηκών κράτησης.«Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αναζητούν τις ευθύνες των προβλημάτων τους μόνον στους υπόλοιπους, θα πρέπει να δουν πού μπορούν να βελτιωθούν οι ίδιοι μόνοι τους. Αυτό που λείπει είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική», λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προς τη Bild.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese