Ο σημαντικός Αμερικανός ζωγράφος και γλύπτης αφηρημένης τέχνης…
Έλσγουορθ Κέλι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Το θάνατό του ανακοίνωσε ο Μάθιου Μαρκς, ιδιοκτήτης γκαλερί στη Νέα Υόρκη.

Ο Κέλι πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στο Σπένσερταουν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο θάνατος του κοινοποιήθηκε από τον σύντροφο του Κέλι, τον Τζακ Σιρ.

Ο Κέλι γεννήθηκε στο Νιούμπεργκ της Νέας Υόρκης το 1923 και υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με υποτροφία της κυβέρνησης σπούδασε τέχνες για πολλά χρόνια στη Γαλλία, όπου και έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση (γκαλερί Αρνό Λεφέβρ, Παρίσι, 1951). Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη αρκετά χρόνια αργότερα.

“Θεωρώ πως γεφύρωσε τον ευρωπαϊκό με τον αμερικανικό μοντερνισμό”, είπε ο Μαρκς, προσθέτοντας: “ήταν γέννημα-θρέμα της Αμερικής, ένας πρωτότυπος καλλιτέχνης”.

Αναδρομικές εκθέσεις για το έργο του έχουν γίνει στα μουσεία Γκούγκενχαϊμ της Ν. Υόρκης και της Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, μεταξύ άλλων. “Στο έργο του ο Κέλι ζωγραφίζει αφαιρετικές φόρμες που βασίζει στις παρατηρήσεις του από την καθημερινότητα, όπως τις σκιές των δέντρων ή τα κενά μεταξύ αρχιτεκτονικών στοιχείων”, έγραψε το μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο βιογραφικό του που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

Ο Κέλι ανέλαβε επίσης και δημόσια έργα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ένα έργο για το Μουσείο Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος είχε πει ότι οι ζωγράφοι που τον επηρέασαν συμπεριλάμβαναν τον Πάμπλο Πικάσο και το Ανρί Ματίς. Στα εγκαίνια μιας μεγάλης πτέρυγας σύγχρονης τέχνης στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης το 2013, είχε πει, “Τρέφομαι από το παρελθόν, αναρωτιέμαι για το παρόν, και κάνω βήμα προς το μέλλον”.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese