Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού εναντίον του κουρδικού PKK έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τις ζωές περίπου 200 ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι. Η αιματοχυσία αναμένεται να συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμη.

 

«Πρόκειται για την απόλυτη εξαθλίωση», λέει ο Αμντουλάχ, κάτοικος της Σίζρε όπου μαίνονται εδώ και μέρες οι μάχες μεταξύ τουρκικού στρατού και PKK. «Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πάνε στο γιατρό. Οι τραυματίες περιθάλπονται μόνοι τους και πεθαίνουν. Τα φαρμακεία είναι κλειστά. Δεν έχουμε ούτε καν ψωμί. Το κράτος μας βομβαρδίζει ανελέητα».

Μόνον στην Τσίζρε των 100.000 κατοίκων που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ο τουρκικός στρατός σκότωσε τις δυο τελευταίες εβδομάδες 139 μαχητές του PKK. Πολλοί κάτοικοι της πόλης όμως ισχυρίζονται ότι ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν και άμαχοι, ακόμη και παιδιά.

Νταβούτογλου: Φταίνε οι «τρομοκράτες»

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου από την πλευρά του βέβαια αποδίδει την αποκλειστική ευθύνη στο PKK:

«Στο Ντιγιάρμπακιρ, το Μαρντίν, τη Σιρνάκ, παντού η τρομοκρατική οργάνωση πραγματοποιεί επιθέσεις, αδιαφορώντας για τις ζωές των πολιτών. Οι τρομοκράτες κατασκευάζουν χαρακώματα και στήνουν οδοφράγματα στα κέντρα των πόλεων. Πυρπολούν σχολεία και τζαμιά, χρησιμοποιώντας τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες».

Ο Αμπντουλάχ παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα της πραγματικότητας, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην τουρκική κυβέρνηση και τον στρατό:

«Πυροβολούν αδιακρίτως. Πετούν βόμβες λες και βρίσκονται σε εχθρική χώρα. Αλλά επιτίθενται σε μας. Επιτρέπεται ένα κράτος να επιτίθεται στους πολίτες του;».

Η κηδεία έξι μαχητών του PKK εξελίχθηκε χθες σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης. Με τη χρήση δακρυγόνων η αστυνομία διέλυσε το πλήθος.

Αυτό που μένει πίσω είναι απλώς το μίσος.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις μέχρι την άνοιξη

Πριν από έξι μήνες το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό, θυμάται ο Αμπντουλάχ:

«Είχαμε καταφέρει στην ισότητα με τους τούρκους αδερφούς μας. Κανείς δεν αισθάνονταν ότι βρίσκονταν στο περιθώριο».

Το καλοκαίρι ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν «πάγωσε» ουσιαστικά την ειρηνευτική διαδικασία με το PKK.

Το κυβερνών κόμμα AKP προανήγγειλε τη συνέχιση της εν εξελίξει στρατιωτικής επιχείρησης κατά του PKK τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι η αιματοχυσία στην νοτιοανατολική Τουρκία θα συνεχιστεί πιθανότατα αρκετούς μήνες ακόμη.
 
Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου προτίθεται να επιφέρει στο PKK το τελειωτικό πλήγμα. Τα τελευταία 30 χρόνια όμως κατέδειξαν ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί αν επιτευχθεί με τα όπλα. Διότι κάθε τόσο γινόταν εμφανές ότι όσο μεγαλύτερο το μένος του τουρκικού στρατού, τόσο πιο εύκολο για το PKK να στρατολογήσει μαχητές. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της βίας στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLEEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese