Πολύς λόγος γίνεται για τα πικάντικα φαγητά ως αιτία της εμφάνισης του… έλκους στο στομάχι. Πρόκειται, ωστόσο, για έναν επίμονο μύθο. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση έλκους και στρες.

Πλέον, όπως αναφέρει το onmend,gr, οι γιατροί συμφωνούν ότι ούτε η διατροφή ούτε το στρες ευθύνονται για το έλκος, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελεί απότοκο βακτηριακής λοίμωξης.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι σε ποσοστό 80-90% το έλκος στομάχου είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από το ελικοβακτήριο του πυλωρού (H. pylori), επομένως επιβάλλεται η φαρμακευτική αγωγή με αντιβίωση.

Να σημειωθεί ότι στα άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει έλκος και λαμβάνουν αγωγή συνιστάται η αποφυγή των πικάντικων φαγητών, καθώς επιβαρύνουν το στομάχι. Για τα υγιή άτομα όμως οι καυτερές πιπεριές και άλλα καυτερά φαγητά ή καρυκεύματα θεωρούνται ευεργετικά και παρέχουν πολυάριθμα οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η αντιμετώπιση της φλεγμονής.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese