Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο… περιοδικό Journal of Family Psychology διαπιστώνεται ότι ο γάμος επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία των αντρών. Ναι, σωστά διαβάσατε: σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η ψυχική υγεία των αντρών ενισχύεται μόλις βάλουν τη βέρα στο δεξί.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα του National Longitudinal Survey of Youth (μια μελέτη των Αμερικανών που γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 1984), αναλύοντας πώς η συγκατοίκηση και ο γάμος επηρεάζουν τη συναισθηματική υγεία. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι άντρες ανεβαίνουν ψυχολογικά όταν παντρεύονται ενώ δεν παρουσιάζουν καμία διαφορά στην ψυχολογία τους όταν απλά συγκατοικούν με το ταίρι τους.

Γιατί όμως ο γάμος έχει μια τόσο θετική επίδραση στην ψυχοσύνθεση των αντρών; Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι άντρες θεωρούν τη συγκατοίκηση «τεστ» για μία σχέση και βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενα προβλήματα επικοινωνίας. Όταν όμως περάσουν αυτή τη φάση και παντρεύονται παύουν να βλέπουν τον γάμο ως «τεστ» και χαλαρώνουν. Επενδύουν δηλαδή περισσότερο στη σχέση και μπορούν πλέον να απολαύσουν τα οφέλη.

Πάντως υπάρχουν και μερικά “αλλά”. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν έχουν βρει ακόμη τρόπο να καθορίσουν την ποιότητα των σχέσεων που εξετάστηκαν. Εξηγούν επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να εξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ των ομοφυλοφίλων, δεδομένου ότι σε κάποιες χώρες ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου, δεν επιτρέπεται. Τέλος, οι ερευνητές τονίζουν ότι η πιο συχνή μέτρηση της συναισθηματικής δυσφορίας θα βοηθούσε ώστε να έχουν πιο ακριβή αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, δεν παύει να είναι ένας άσσος στο μανίκι σας, τον οποίο μπορείτε να βγάλετε την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για σενάρια γάμου με τον καλό σας.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese