Έναν δρόμο που δεν έχει καμία σχέση με ένα σύγχρονο δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας φαίνεται πως σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών προκειμένου να…
προχωρήσει η κατασκευή του νέου άξονα Λάρισας – Φαρσάλων! Η επικαιροποιημένη μελέτη που εστάλη από την Αθήνα, έχει βγάλει από τα… ρούχα τους, τους τοπικούς παράγοντες αφού οι δραστικές αλλαγές που προβλέπονται μόνον λύση του προβλήματος δεν πρόκειται να δώσουν!

O Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Τύμπας που έλκει την καταγωγή του από τα Φάρσαλα, εξήγησε σε υψηλούς τόνους πως πρόκειται για «έγκλημα» εάν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη μελέτη από το υπουργείο που έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα του έργου.

Και μάλλον έχει πολύ μεγάλο δίκιο αυτή η τοποθέτηση, αν σκεφθεί κανείς πως εγκαταλείπεται η λογική δημιουργίας ενός δρόμου που θα επιτρέπει τη μετακίνηση από και προς την πρωτεύουσα του νομού με ευκολία, ταχύτητα και προπαντός ασφάλεια. Το πλέον χαρακτηριστικό της μελέτης είναι πως προβλέπει την κατασκευή 12 (!) συνολικά κυκλικών κόμβων, των λεγόμενων «round abouts», οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως σε δίκτυα εντός πόλεων με στόχο τη μείωση της ταχύτητας που κινούνται τα οχήματα, την καλύτερη ρύθμιση της ροής των οχημάτων και την αποφυγή της σήμανσης με φωτεινούς σηματοδότες.

Η δημιουργία ωστόσο κυκλικών κόμβων σε έναν δρόμο που άπαντες επιθυμούν να γίνει ταχύτερος – για ευνόητους λόγους – αλλά και ασφαλέστερος, θα οδηγήσει σε ένα νέο οδικό δίκτυο το οποίο αν και σύγχρονο, θα είναι μόνον για… χελώνες, αφού το κινούμενο όχημα θα χρειαστεί σε διάστημα 43 χιλιομέτρων να μειώσει ταχύτητα ή και να ακινητοποιηθεί έως και 12 φορές!

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της… υπερβολής που διέπει τη συγκεκριμένη μελέτη είναι το γεγονός πως από την πόλη των Φαρσάλων μέχρι και τους Χαλκιάδες, δηλαδή για απόσταση πολύ λίγων χιλιομέτρων, προβλέπεται η κατασκευή των 5 από τους 12 συνολικά κυκλικούς κόμβους!

Το… κερασάκι στην τούρτα είναι πως η μελέτη προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα με μήκος έκαστης λωρίδας μόλις 3,7 μέτρα και χωρίς διαχωριστική νησίδα! «Πρακτικά αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο ατυχημάτων και μάλιστα των μετωπικών συγκρούσεων, αντί να τον μειώνει» εξήγησε ο κ. Τύμπας.

Από τον «κλειστό  αυτοκινητόδρομο διεθνών προδιαγραφών» που οραματίζονταν προ δεκαετίας ο Γιώργος Σουφλιάς όντας υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, φθάνουμε σήμερα σε μία εναλλακτική λύση σαφώς χειρότερη και μάλιστα κατά περίπου 30 εκ. ευρώ φθηνότερη (50 εκ. ευρώ αντί 80 εκ. ευρώ). Τα λοιπά συμπεράσματα δικά σας…

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese