Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές στην Ισπανία, στις οποίες κανένα κόμμα δεν… πέτυχε καθαρή νίκη, λιγότερο από το ένα τρίτο των πολιτών της χώρας επιθυμεί νέα προσφυγή στις κάλπες ενώ τα δύο τρίτα θέλουν τα κόμματα να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως δείχνει δημοσκόπηση.

Μόλις το 7% εξ όσων ερωτήθηκαν είπε ότι θα ψήφιζε κάτι άλλο σε ενδεχόμενες νέες εκλογές, ενώ το 87,1% απάντησε ότι θα ψήφιζε το ίδιο.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του —υπηρεσιακού πλέον— πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κέρδισε μεν τις περισσότερες ψήφου στις εκλογές της Κυριακής αλλά έχασε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Και τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας έχασαν ψήφους οι οποίες μετακινήθηκαν σε δύο νεοπαγή κόμματα, το οικονομικά φιλελεύθερο και κοινωνικά συντηρητικό Ciudadanos (Πολίτες) αλλά και το αριστερό Podemos (Μπορούμε).

Μόλις το 1,4% όσων δήλωσαν υποστηρικτές του PP θα μετέβαλε την ψήφο του σε ενδεχόμενες νέες εκλογές, ενώ το ποσοστό των ψηφοφόρων του PSOE που δήλωσε ότι θα ψήφιζε κάποιο άλλο κόμμα αντιθέτως ανέρχεται σε 6,8%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Invymark για το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

Το 27% εξ όσων ερωτήθηκαν απάντησε ότι θα προτιμούσε να δει τον Ραχόι να παραμένει στον θώκο του πρωθυπουργού, ενώ το 26% εξέφερε την άποψη ότι πρέπει να τον αντικαταστήσει ο ηγέτης του Ποδέμος, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 προσώπων διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese