Προκειμένου να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων η κυβέρνηση εξετάζει το… ενδεχόμενο να επιβληθεί ειδικό τέλος, που δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις, σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ομάδα μελέτης εξετάζει το είδος των συναλλαγών στις οποίες θα μπορούσε να επιβληθεί ένα είδος «εσωτερικού φόρου Τόμπιν» χωρίς να υπάρξουν υφεσιακές επιπτώσεις.

Εφόσον προχωρήσει θα είναι μια βραχυπρόθεσμη διευθέτηση ώστε να καλυφθούν άμεσα οι χρηματοδοτικές ανάγκες. Θα κατατεθεί ως ισχυρό ισοδύναμο εάν η τρόικα απορρίψει την αύξηση εργοδοτικών εισφορών και απαιτήσει μείωση κύριων συντάξεων.

Για μια πληρωμή ενοικίου πχ 300 ευρώ, το ειδικό τέλος αυτό θα έφτανε τα 30 λεπτά του ευρώ, που δεν αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τους συναλλασσόμενους αλλά στο σύνολο της οικονομίας η επιβολή ενός τέτοιου τέλους θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ώστε να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες χωρίς να κοπούν κύριες συντάξεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese