Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά την Πέμπτη στο Σαράγεβο, λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από την οποία "πνίγονται" και πολλές άλλες πόλεις της Βοσνίας, εδώ και πολλές εβδομάδες.

Ο δείκτης που μετρά…

 

την ποιότητα του αέρα (IQA) έφτασε στο 94, δηλαδή επτά μονάδες κάτω από το "πορτοκαλί επίπεδο". Κανονικές θεωρούνται οι συνθήκες όταν ο δείκτης αυτός κυμαίνεται από το 0 μέχρι το 50.

Τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης κυμαινόταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ξεπερνώντας ακόμη και το 300 που σηματοδοτεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει φτάσει σε "επικίνδυνο" σημείο.

Πολλές άλλες πόλεις παρουσιάζουν πολύ υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως το Λούκαβατς (293) και η Τούζλα (193).

Οι αρχές του Σαράγεβο αποφάσισαν να κλείσουν σήμερα τα δημοτικά και τα γυμνάσια της πόλης. Το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε μάλιστα να ξεκινήσουν κατά μία εβδομάδα νωρίτερα οι χειμερινές διακοπές των σχολείων αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί την Δευτέρα.

Οι υγεινομικές υπηρεσίες καλούν τακτικά τους κατοίκους, ιδίως τους ασθενείς, τις έγκυες και τα μικρά παιδιά, να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στην πόλη η οποία είναι κυριολεκτικά καλυμμένη από ένα πυκνό σύννεφο σκόνης.

Το Σαράγεβο είναι περιτριγυρισμένο από βουνά και ο αέρας δεν κυκλοφορεί όταν επικρατεί άπνοια. Η ρύπανση προκαλείται από τις εκπομπές καυσαερίων και από τη χρήση άνθρακα για τη θέρμανση δεκάδων χιλιάδων κατοικιών.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που εντείνουν το φαινόμενο θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese