Πολεμικά αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας πραγματοποίησαν σφοδρές επιδρομές σήμερα ενάντια σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ραμάντι, σε μια επιχείρηση υποστήριξης των στρατευμάτων της ιρακινής κυβέρνησης για την ανακατάληψη…

 

της πόλης και την απώθηση των τζιχαντιστών από κατοικημένες περιοχές στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Τα αεροσκάφη της συμμαχίας (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) διεξήγαγαν 27 αεροπορικές επιθέσεις εναντίων θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή –τελευταίο προπύργιο τους στο κέντρο του Ιράκ– στις όχθες του Ευφράτη, 100χλμ. περίπου ανατολικά της Βαγδάτης.

Η πολυαναμενόμενη επιχείρηση εκτοπισμού των τζιχαντιστών από το Ραμάντι, το οποίο κατέλαβε η οργάνωση το Μάιο, ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης. Στρατιωτικοί διοικητές ανέφεραν χθες Τετάρτη πως η μάχη θα κρατήσει αρκετές μέρες.

Σε περίπτωση επιτυχούς κατάληψης της πόλης από τις ιρακινές δυνάμεις, το Ραμάντι θα γίνει η δεύτερη μεγάλη πόλη μετά το Τικρίτ που θα επανακαταλάβει από το ΙΚ η ιρακινή κυβέρνηση, αναφέρει το Αθηναϊ΄κό Πρακτορείο.

Κατά τις σημερινές επιχειρήσεις, δεν σημειώθηκε προέλαση, καθώς από το πρωί τα στρατεύματα επικεντρώθηκαν στην εξουδετέρωση εκρηκτικών υλών, όπως τόνισε ένας τοπικός διοικητής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ταξίαρχος Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ενημέρωσης πολέμου, δήλωσε σήμερα πως η απόσταση για τις κυβερνητικές εγκαταστάσεις, το κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, είναι 1,7χλμ και η παρουσία αμάχου πληθυσμού επιβραδύνει την προέλαση.

Η προέλαση προχωρά αργά, καθώς επίσης η κυβέρνηση επιθυμεί να βασιστεί εξ ολοκλήρου στα δικά της στρατεύματα και να μην χρησιμοποιήσει σιίτες μαχητές ώστε να αποφύγει παραβιάσεις δικαιωμάτων, αντίστοιχων εκείνων που εμφανίστηκαν έπειτα από την ανακατάληψη του Τικρίτ από μαχητές τον Απρίλιο.

Ο εκπρόσωπος των κοινών επιχειρήσεων Γιαχία Ρασόλ δήλωσε χθες Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η διοίκηση της πόλης θα μεταφερθεί στην αστυνομία της Ανμπάρ και σε τοπικές φυλές, έπειτα από την πλήρη εκκαθάριση και οχύρωση της περιοχής.

Ο τελικός στόχος για την κυβέρνηση είναι να απωθήσει τις δυνάμεις του ΙΚ από την Μοσούλη, την μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ στα βόρεια και την Φαλούτζα, που βρίσκεται μεταξύ Ραμάντι και Βαγδάτης.

Οικογένειες τζιχαντιστών εγκαταλείπουν τα περίχωρα της Δαμασκού

Εξάλλου, εκατοντάδες οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και μερικοί τραυματίες μαχητές αναμένεται να φύγουν από περιοχές της νότιας Δαμασκού που ελέγχουν οι αντάρτες στη βάση μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, ανέφερε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ασφαλής διέλευση θα δοθεί από τον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιαρμούκ στα περίχωρα της Δαμασκού και τη γειτονική Χάτζαρ αλ Άσουαντ, δήλωσε ο Ράμι Αμπντουλραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

Οι οικογένειες και μερικοί μαχητές θα μεταφερθούν στη Ράκα, στη νότια Συρία, προπύργιο της τζιχαντιστικής σουνιτικής οργάνωσης, και άλλες ελεγχόμενες από το ΙΚ περιοχές τους επόμενους μήνες τερματίζοντας την παρουσία της οργάνωσης κοντά στην πρωτεύουσα.

Το ΙΚ έχει μια σημαντική βάση υποστήριξης στην Χάτζαρ αλ Άσουαντ, μόλις μερικά χιλιόμετρα από την έδρα της εξουσίας του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο σύρος υπουργός για την Εθνική Συμφιλίωση Άλι Χάινταρ δήλωσε στο Ρόιτερς πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να απομακρυνθούν οι μαχητές από τον καταυλισμό Γιαρμούκ αλλά δεν επεκτάθηκε.

Πρόσφατα έχουν συναφθεί πολλές τοπικές εκεχειρίες και συμφωνίες ασφαλούς διέλευσης και σε άλλες περιοχές στη Συρία. Μία από αυτές, που επιτεύχθηκε με την υποστήριξη του Ιράν και της Τουρκίας, σταμάτησε τις μάχες στην πόλη Ζαμπαντάνι στα σύνορα με τον Λίβανο, και σε δύο χωριά στα βορειοδυτικά.

Συμφωνία έχει επίσης συναφθεί για την τελευταία περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην πόλη Χομς που επέτρεψε στους αντάρτες και στις οικογένειές τους να φύγουν από την πολιορκούμενη περιοχή. Ο ΟΗΕ ανέφερε πως η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για ανακωχή σε εθνική κλίμακα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese