Τουλάχιστον τέσσερις δυτικές χώρες προχώρησαν σε μια ασυνήθιστη κίνηση καθώς εξέδωσαν προειδοποίηση ασφαλείας για τις ημέρες των Χριστουγέννων για τους Δυτικούς που βρίσκονται στην περιοχή Σανλιτούν του Πεκίνου, οπου…

 

υπάρχουν πολλές πρεσβείες, αλλά και εστιατόρια και μπαρ, την ώρα που η αστυνομία κλιμακώνει τις περιπολίες.

Το Πεκίνο είναι γενικώς ασφαλές και οι αλλοδαποί σπάνια αποτελούν στόχο κακοποιών, αν κατά καιρούς σημειώνονται κρούσματα βίας στην περιοχή Σανλιτούν. Τον Αύγουστο, μια Κινέζα έχασε τη ζωή της όταν η ίδια και ένας Γάλλος δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο.

Η αμερικανική πρεσβεία σε σύντομή δήλωσή της ανακοίνωσε ότι «είχε λάβει πληροφορίες για πιθανές απειλές» κατά Δυτικών στην Σανλιτούν κατά την 25η Δεκεμβρίου ή γύρω από αυτή την ημερομηνία.

Η γαλλική πρεσβεία, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Αυστραλίας εξέδωσαν παρόμοιες προειδοποιήσεις, χωρίς, ωστόσο, να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε ότι είχε γνώση των αναφορών αυτών και ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των ξένων.

Η αστυνομία του Πεκίνου, σε ανακοίνωση στο επίσημο της μικρομπλόγκ, είπε ότι είχε εκδώσει «κίτρινη» προειδοποίηση ασφαλείας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο, κυρίως για σημεία όπως τα εμπορικά κέντρα, που πιθανόν να έχουν περισσότερους επισκέπτες κατά τις ημέρες αυτές.

Τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν γιορτή στην επίσημα αθεϊστική Κίνα, αλλά ολοένα και περισσότεροι νέοι τη γιορτάζουν καθώς τη θεωρούν ένα σοφιστικέ έθιμο της Δύσης και μια αφορμή για ανταλλαγή δώρων.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese