Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα και… τις διαθέσεις άλλων σκυλιών και ανταποκρίνονται σε αυτά. Και μάλιστα τα μιμούνται!

Η σχεδόν αυτόματη μίμηση των συναισθηματικών εκφράσεων, όπως ενός χαμόγελου, αποτελεί βασικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό, που διευκολύνει την επικοινωνία. Μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο “Royal Society Open Science” της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, έδειξε πως δεν είναι μόνον ανθρώπινο το χαρακτηριστικό αυτό.

Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι τα σκυλιά συναισθάνονται και ανταποκρίνονται στα άλλα ζώα του είδους τους. Στα πορίσματα της έρευνας αναφέρεται ότι την ικανότητα αυτή τα σκυλιά πιθανώς την απέκτησαν ήδη από την εποχή της εξημέρωσής τους πριν από χιλιάδες χρόνια.

“Όταν ένας σκύλος παίζει με έναν άλλο, μπορεί να διαβάσει τη συναισθηματική κατάστασή του, μιμούμενος την ίδια έκφραση και τις ίδιες κινήσεις του σώματος του άλλου σκύλου”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, η οποία, μαζί με συνεργάτες της, βιντεοσκόπησε επί 50 ώρες 49 σκύλους ηλικίας τριών μηνών έως έξι ετών, που έπαιζαν στο πάρκο, και μετά ανέλυσε τη συμπεριφορά τους στον υπολογιστή. Όσο πιο γνώριμα ήσαν τα σκυλιά μεταξύ τους από προηγούμενες φορές που είχαν παίξει μαζί στο παρελθόν, τόσο πιο άμεση ήταν η συναισθηματική ανταπόκριση στις εκφράσεις και στις κινήσεις τους.

Χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες για να είναι πιο βέβαιοι οι επιστήμονες κατά πόσο οι σκύλοι μπορούν πράγματι να νιώσουν τι υπάρχει στο μυαλό των άλλων σκύλων. Προηγούμενες μελέτες -και η κοινή εμπειρία- έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στα συναισθήματα των ανθρώπων, ακόμη και στο χασμουρητό.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese