Καθαρό πραξικόπημα χαρακτηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης…
τις διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης σε συνέντευξή του στην ολλανδική De Volkskrant. Σφοδρή επίθεση στον Γερούν Ντάισλεμπλουμ από τον πρώην ΥΠΟΙΚ, ο οποίος χαρακτηρίζει “μαριονέτα” τον πρόεδρο του Eurogroup.

«Ήταν ένα καθαρό πραξικόπημα, ένα μεγάλο πραξικόπημα και μάλιστα επιτυχημένο», λέει ο πρώην ΥΠΕΞ για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Το Eurogroup ποτέ δεν ανέχθηκε μια κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με βάση ένα πρόγραμμα που ήταν προκλητικό, γι’ αυτό και δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Αθήνα» υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ήξερα ότι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις κάναμε, ποτέ δεν θα ήταν αρκετές. Η τρόικα ήθελε να σύρει την ελληνική κυβέρνηση στη λάσπη, εξευτελίζοντάς την εντελώς με το κλείσιμο των τραπεζών».

Μαριονέτες όλοι στα χέρια του Σόιμπλε
Σε ερώτηση για το ποιος έκανε “κουμάντο” στις συνεδριάσεις του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι απόλυτος: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτός είναι που κινεί τα νήματα. Όλοι οι άλλοι είναι μαριονέτες. Ο Σόιμπλε είναι ο “άρχων” του Eurogroup. Αυτός είναι που αποφασίζει ποιος γίνεται πρόεδρος, καθορίζει την ατζέντα, ελέγχει τα πάντα».

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ “στολίζει” στη συνέντευξη και τον Γέρουν Ντάισλεμπλουμ: «Δεν έχει καμία αληθινή δύναμη. Καμία αρμοδιότητα. Είναι ένας στρατιώτης, μια μαριονέτα. Δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς προηγουμένως να ρωτήσει τον Σόιμπλε» ενώ προσθέτει πιο κάτω αναφέρει: «Δεν είχα κανέναν λόγο να μιλήσω με τον Γερούν καθώς ούτε πρόθυμος ούτε ικανός ήταν να κάνει μια αληθινή συζήτηση».

Ωστόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά τον Μάριο Ντράγκι για τον οποίον σχολιάζει: «Τρομερός οικονομολόγος, ο οποίος είναι πολύ απογοητευμένος από τους ασφυκτικούς περιορισμούς της προεδρίας του στην Ευρωπαϊκή Κεντριή Τράπεζα».

Κατάλληλο μέρος για ψυχοπαθείς τα Eurogroup
Σε ερώτηση για το αν έχει ευχάριστη ανάμνηση από τις συνεδριάσεις και τους ομολόγους του στα Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει χαρακτηριστικά: «Όποιος μιλά για ευχάριστες στιγμές στο Eurogroup θα πρέπει να τον κλείσουν αμέσως μέσα γιατί είναι ένας επικίνδυνος τρελός (γέλια). Το Eurogroup είναι ένα πολύ δυσάρεστο μέρος. Τα κέντρα εξουσίας είναι αγχωτικά, εξ ορισμού, με μεγάλο εγωισμό και συνεχείς συγκρούσεις. Αν είναι κανείς ψυχοπαθής και του αρέσει η σύγκρουση, τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος».
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese