Βουλευτής του βρετανικού Κοινοβουλίου κατήγγειλε ότι οι… αμερικανικές αρχές απαγόρευσαν, χωρίς καμία εξήγηση, στα μέλη μιας οικογένειας βρετανών μουσουλμάνων να επιβιβαστούν σε πτήση από το Λονδίνο για τις ΗΠΑ, όπου θα περνούσαν τις διακοπές τους στην Ντίσνεϊλαντ.

Η βουλευτής Στέλα Κρίζι έγραψε επιστολή στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, καταγγέλλοντας το περιστατικό. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσέγγισαν την οικογένεια έντεκα ατόμων, που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τις διακοπές της για τις οποίες είχε εδώ και καιρό μαζέψει χρήματα, και τους είπαν ότι η έγκριση να ταξιδέψουν ανακλήθηκε.

Η οικογένεια -δύο αδελφοί και τα εννέα παιδιά τους- επρόκειτο να ταξιδέψει στις 15 Δεκεμβρίου για το Λος Άντζελες. Εκεί σκόπευαν να επισκεφθούν συγγενείς τους και να πάνε στην Ντίσνεϊλαντ.

Σύμφωνα όμως με όσα είπε ο ένας από τους αδελφούς, ο Μοχάμαντ Ταρίκ Μαχμούντ, στο BBC, την τελευταία στιγμή τους είπαν ότι οι αμερικανικές αρχές τους απαγόρευσαν την επιβίβαση στο αεροσκάφος. «Το γεγονός ότι ήμασταν οι μοναδικοί άνθρωποι με ασιατικά ή μουσουλμανικά χαρακτηριστικά στην ουρά και μας παρακάλεσαν να φύγουμε, ήταν αρκετά ενοχλητικό. Τα παιδιά ήταν πολύ δύσκολο να το αποδεχτούν» είπε, τονίζοντας ότι δεν τους δόθηκε καμία εξήγηση για την απόφαση αυτή.

Μιλώντας στον Guardian, ο Μοχάμαντ Ταρίκ Μαχμούντ σημείωσε ότι αν και δεν τους δόθηκε εξήγηση για την ακύρωση της τελευταίας στιγμής, θεωρεί ότι ο λόγος είναι φανερός: «Οφείλεται στις επιθέσεις στην Αμερική. Πιστεύουν ότι κάθε μουσουλμάνος αποτελεί απειλή».

Η βρετανίδα βουλευτής σημείωσε ότι και άλλοι βρετανοί μουσουλμάνοι έχουν παρόμοιες εμπειρίες και τους απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ χωρίς εξήγηση.

Η βουλευτής Στέλα Κρίζι κάλεσε τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να παρέμβει, σημειώνοντας ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τέτοιου είδους περιπτώσεις διακρίσεων.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πως θα εξετάσει επισταμένως την υπόθεση.

«Εξετάζουμε την υπόθεση και ο πρωθυπουργός θα αντιδράσει σε εύθετο χρόνο», δήλωσε εκπρόσωπος του Κάμερον.

«Η θρησκεία, η πίστη, ή οι πεποιθήσεις ενός διεθνούς ταξιδιώτη δεν αποτελούν παράγοντες που καθορίζουν την αποδοχή εισόδου οποιουδήποτε προσώπου στις ΗΠΑ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της που εξέδωσε από το Λονδίνο η αμερικανική υπηρεσία συνόρων.

«Οι αιτούντες για είσοδο έχουν την ευθύνη να αποδείξουν ότι πέραν πάσης αμφιβολίας δικαιούνται να εισέλθουν στις ΗΠΑ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Αζμάλ Μανσούρ, ιμάμης και λέκτορας στο Μπρίστολ αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία: Οι αμερικανικές αρχές του απαγόρευσαν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη Νέα Υόρκη στις 17 Δεκεμβρίου, χωρίς να του δώσουν κάποια εξήγηση.

«Οι συζητήσεις στο Διαδίκτυο ή αλλού υποδεικνύουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος» να απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε βρετανούς μουσουλμάνους, σημείωσε χρησιμοποιώντας τη λέξη «trumped» -αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, τον υποψήφιο για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο οποίος ζήτησε πρόσφατα να απαγορεύεται η είσοδος μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Η Κρίζι ωστόσο εκτιμά ότι η παγκόσμια καταδίκη των δηλώσεων του Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται στην πραγματικότητα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese