Δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης… για το Κυπριακό στο Νταβός, δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά από τη συνάντηση μιας ώρας που είχε στα κατεχόμενα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, παρουσία και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του μετά την αναχώρηση του Λουξεμβουργιανού ΥΠΕΞ, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ήταν ένας καλός και εποικοδομητικός διάλογος με τον κ. Άσελμπορν, η χώρα του οποίου παραδίδει την Προεδρία της ΕΕ στο τέλος του μήνα. Του μετέφερε, είπε, τις σκέψεις και τις απόψεις του για το Κυπριακό αλλά και τη σχέση που θα έχουν οι Τ/κ με την ΕΕ στο μέλλον. “Συζητήσαμε σε λεπτομέρεια και για τις προσδοκίες που έχουμε εμείς από την ΕΕ,” πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου τον προσκάλεσε στη χώρα του, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη λάβει προσκλήσεις από τους ΥΠΕΞ Γερμανίας και Βρετανίας και θα ανταποκριθεί όταν κριθεί σωστό.

Ερωτηθείς για τη μετάβασή του στο Νταβός, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι την πρόσκληση την έλαβε το Σεπτέμβριο και απάντησε εντός του ίδιου μήνα. Η πρόσκληση αφορά τις ημερομηνίες 20-23 Ιανουαρίου, εξήγησε λέγοντας ότι θα το ανακοίνωνε όταν θα πλησίαζε ο καιρός και δεν έχει κάτι να μείνει κρυφό.

“Είναι μια φυσιολογική πρόσκληση. Έγινε και προς τον κ. Αναστασιάδη αυτή η πρόσκληση, αλλά δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με τη μεταφορά των κυπριακών συνομιλιών ή μιας πενταμερούς στο Νταβός. Δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση γι` αυτό το θέμα. Όμως είναι φυσιολογικό ενώ θα είμαστε στο Νταβός να έχουν κάποιες συναντήσεις με αρμοδίους. Και με τον κ. Αναστασιάδη μπορεί να συναντηθώ εκεί, σε περίπτωση που το θέλει και ο ίδιος. Ο κ. Έιντε θα είναι άλλωστε εκεί. Είναι ένα άτομο που έχει αρμοδιότητες στο Νταβός. Όπως έχω καταλάβει εκεί θα είναι και ο κ. Νταβούτογλου. Δεν γνωρίζω ακόμη ποιος θα είναι εκεί από την Ελλάδα, σίγουρα κάποιος υψηλόβαθμος,” σημείωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν υπάρχει σενάριο για μια πενταμερή διάσκεψη στο Νταβός. Θεωρεί όμως, είπε, πως όποιες επαφές γίνουν εκεί, σε όποιο επίπεδο και αν γίνουν, θα είναι ωφέλιμες. Εάν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, δεν πρέπει να είμαστε μακρυά από το διάλογο, τις συναντήσεις, τις συζητήσεις, ανέφερε λέγοντας ότι θα μεταβεί στο Νταβός με ανοικτό μυαλό και αξιολογώντας τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν και εφόσον θα είναι βοηθητικές για ένα αίσιο αποτέλεσμα για το μέλλον της Κύπρου δεν πρόκειται να τις αποφύγει.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese