Μετά τις γιορτές θα κριθούν όλα τα δύσκολα και κρίσιμα ζητήματα με την κυβέρνηση να τρέχει μέσα στις γιορτές για να είναι έτοιμη.

Πέραν του δύσκολου πολιτικά ασφαλιστικού που η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει οριστικοποιηθεί…

 

και ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου η κυβέρνησή θα προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση σειράς νομοσχεδίων, που θα απηχούν το «παράλληλο πρόγραμμα». Ψηλά στην ατζέντα η διαδικασία προκειμένου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα πέντε νομοσχέδια, τα οποία είναι σχεδόν έτοιμα, θα αφορούν τον αναπτυξιακό νόμο, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης για την πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου (το νομοσχέδιο, η επεξεργασία και συζήτηση του οποίου μεταφέρθηκε για μετά τις 7 Ιανουαρίου), την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, αλλά και την Παιδεία.

Τα συγκεκριμένα νομοθετήματα θα εισάγονται και θα ψηφίζονται παράλληλα με τα επόμενα «πακέτα» προαπαιτούμενων ενεργειών, ενώ από το Μαξίμου επιθυμούν να μην εμφανιστούν ξανά προβλήματα και κωλύματα σαν αυτά που προηγήθηκαν πριν από την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε τις κατευθύνσεις προς τους υπουργός της κυβέρνησης, μιλώντας την Τετάρτη, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2015.

Ο κ. Τσίπρας, προανήγγειλε καταιγιστικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι το 2016 να αποτελέσει έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του πρωθυπουργού για 11 άμεσες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

«Επίσης, ενέκρινε την εισήγηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με δέσμευση να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις», είπε και προσέθεσε ότι «ενέκρινε επίσης τις εναλλακτικές ρυθμίσεις προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση αυτή».

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «αμέσως μετά τις γιορτές το νομοθετικό έργο θα ξεκινήσει με το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Πολιτική, του οποίου η συζήτηση μετατέθηκε τις προηγούμενες μέρες».

Σημείωσε ακόμη ότι «επισπεύδεται η κατάθεση νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων», για να υπογραμμίσει ότι «έπειτα από την παραλαβή της καινούριας λίστας από τον κ. Φαλτσιανί και την κατάθεση της στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση θα στηρίξει απόλυτα τις εισαγγελικές αρχές -ηθικά, πολιτικά και υλικά- για να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους».

Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Ανέφερε ότι «διαφαίνεται θετική στάση της ΝΔ και της αντιπολίτευσης για τη νόμιμη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», για να συμπληρώσει ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα νομικά εργαλεία προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese