Από τη Λαπωνία ξεκινά το μακρινό του ταξίδι ο Άη Βασίλης κάθε χρόνο ώστε μέχρι το ξημέρωμα των Χριστουγέννων να προλάβει να μοιράσει τα δώρα του σε όλα τα παιδάκια του κόσμου.

Η NORAD (Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής…

 

Άμυνας) με τον δορυφόρο του αμερικανικού στρατού σε συνεργασία με το Google Earth, παρακολουθεί κάθε στιγμή τις κινήσεις του, τον εντοπίζει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη όπου βρίσκεται και αναμεταδίδει την πορεία του LIVE μέσω του δορυφόρου της.

Αυτή είναι η 60ή χρονιά όπου η NORAD ανιχνεύει τις κινήσεις του Άη Βασίλη, ενώ οι λάτρεις της τεχνολογίας μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία του και μέσω facebook και twitter.

Η ΝΟRAD δεν αποκαλύπτει την ακριβή θέση του στον παγκόσμιο χάρτη, ενώ για τη δουλειά τους απαιτούνται μήνες σχεδιασμού ώστε να χαραχθεί η πορεία του και στρατός εθελοντών να απαντούν σε μηνύματα, κλήσεις κι ερωτήματα ενδιαφερομένων…

Το έλκηθρο απογειώνεται από τον Βόρειο Πόλο και ο πρώτος του προορισμός είναι ο Ειρηνικός Ωκεανός. Θα περάσει διαδοχικά από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Η παράδοση που ακολουθεί η Norad προέκυψε από ένα τυπογραφικό λάθος που έκανε το 1955 μια εφημερίδα στο Κολοράντο Σπρινγκς, την πόλη όπου βρίσκεται το γενικό επιτελείο της Βορειοαμερικανικής Διοίκησης.

Η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει τη διαφήμιση ενός καταστήματος το οποίο έδινε τον αριθμό του τηλεφώνου του Άη Βασίλη για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί του. Αποδείχθηκε όμως ότι το τηλέφωνο αυτό χτυπούσε στα γραφεία της Διοίκησης Ηπειρωτικής Αεράμυνας (Conad), τον προκάτοχο της Norad. Από τότε, οι στρατιωτικοί της Norad ανέλαβαν άλλη μία "αποστολή".English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese