Με την κίνηση στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων στη χώρα μας να έχει και πάλι αυξηθεί σε… ανυπόφορο βαθμό, μία πρόσφατη έρευνα της Ford έχει ιδιαίτεροι ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με αυτή, η διαδρομή για τη δουλειά προκαλεί στους Ευρωπαίους οδηγούς, περισσότερο άγχος από την ίδια τη δουλειά ή ακόμα και από μία επίσκεψη στον οδοντίατρο (αν και το τελευταίο, δεν το συμμεριζόμαστε.

Πρόκειται για έρευνα στην οποία συμμετείχαν 5.503 εργαζόμενοι σε μεγαλουπόλεις της Γηραιάς Ηπείρου – αν και η Αθήνα δεν ήταν ανάμεσά τους. Ίσως τότε τα ποσοστά να ήταν διαφορετικά. Με τα στοιχεία λοιπόν να αφορούν εργαζόμενους/οδηγούς από τη Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, το Παρίσι και τη Ρώμη, το 26% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε πως αγχώνεται εξ αιτίας της διαδρομής για τη δουλειά έναντι του 23% που θεωρεί τη δουλειά πηγή στρες. Στη Ρώμη, οι περισσότεροι ανέφεραν ότι η διαδρομή για τη δουλειά τους προκαλεί περισσότερο στρες από όσο η μετακόμιση σε νέο σπίτι. Για τους Λονδρέζους η διαδρομή για τη δουλειά είναι μεγαλύτερη πηγή άγχους από όσο η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Συνολικά, ο ένας στους τρεις θεωρεί τις καθημερινές μετακινήσεις όλο και πιο αγχωτικές, ενώ ο ένας στους τέσσερις επεσήμανε ότι γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτες.

Η Ford συνεργάζεται με πόλεις σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του Smart Mobility. Αυτό είναι το σχέδιο της εταιρίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων μεταφορών που δημιουργούνται από την αύξηση του πληθυσμού και την αστικοποίηση, μέσω καινοτομιών σε τομείς όπως συνδεσιμότητα, μετακίνηση, αυτόνομα οχήματα, εμπειρία πελατών και μεγάλα δεδομένα.

Ο Andreas Ostendorf, αντιπρόεδρος Βιωσιμότητας, Περιβάλλοντος και Μηχανολογίας στον τομέα της ασφάλειας για τη Ford Ευρώπης, δήλωσε σχετικά: «Πολλοί νιώθουν ήδη την κόπωση μιας ολόκληρης ημέρας πριν καν πατήσουν το πόδι τους στο γραφείο. Η κοινωνία αστικοποιείται όλο και περισσότερο με πόλεις που αυξάνονται σε μέγεθος και αριθμό, και χρειαζόμαστε μία υποδομή μεταφορών που θα μπορεί να συμβαδίζει με αυτή την επέκταση. Η προστασία της ελευθερίας μετακινήσεων απαιτεί πολύ περισσότερα από νέες διαδρομές τρένων και δρόμους, όλοι πρέπει να συνεργαστούμε πάνω σε ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων και βιώσιμων λύσεων».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese