Ο Ameer Mehtr είναι ένας Σύρος που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες το πρόσωπο των ημερών. Εχασε όλο το βιος του στον πενταετή εμφύλιο της Συρίας ποτέ όμως δεν έχασε την πίστη του για το ευρωπαϊκό όνειρο.

Εγκατέλειψε το…

 

χωριό όπου διέμενε και βρέθηκε στη Βηρυτό με έναν και μοναδικό σκοπό, εντατική προπόνηση στην κολύμβηση. Δεν ήταν κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για εκείνον. Ηταν άλλωστε, στο παρελθόν μέλος της εθνικής ομάδας κολύμβησης.

Επί μήνες μελετούσε, επίσης, χάρτη του Αιγαίου για να ανακαλύψει το συντομότερο δρόμο για την Ευρώπη. Και τον βρήκε. Είχε σχεδιάσει να φτάσει στη χώρα μας δια μέσου του στενού Κουσάντασι-Σάμου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ένιωσε ότι ήρθε «η μεγάλη στιγμή». Πήγε στην παραλία στο Κουσάντασι, φόρεσε το μαγιό του, ειδικά γυαλιά και έδεσε στη ζώνη του, μέσα σε μεμβράνη μερικούς χουρμάδες με γεύση τζίντζερ, το μόνο φαγητό που είχε για να τον κρατήσει στον κουραστικό «διάπλου» των εφτά ωρών.

Ετρεξε γρήγορα να διαφύγει από τους αστυνομικούς που περιπολούσαν στις ακτές για παράνομους διακινητές προσφύγων, βούτηξε στη θάλασσα και αυτό ήταν… Το μεγάλο ταξίδι είχε αρχίσει.  Μετά από επτά ώρες πάλης με τη θάλασσα έφθασε εξαντλημένος στις ακτές της Σάμου.

Σύμφωνα με τη Dailymail, από τον καταυλισμό προσφύγων στη Σουηδία όπου βρίσκεται τώρα, δήλωσε ότι όσο κουρασμένος και αν ήταν, χαμογέλασε όταν είδε τα πρώτα βράχια του νησιού, επειδή αντιλήφθηκε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο μέλλον του.

Κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου «διάπλου» του, παραδέχτηκε, υπήρξαν στιγμές που ένιωσε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον θάνατο, αλλά γνώριζε καλά ότι έπρεπε να κολυμπήσει για να φθάσει στον προορισμό του, στο μέλλον του.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese