Έσβησε στις 15 Δεκεμβρίου ο τελευταίος επιζών του υποβρυχίου «Παπανικολής», Νικόλαος Τασιάκος σε ηλικία 101 ετών ενώ… η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 4μ.μ., στο κοιμητήριο Χαλανδρίου, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Μια από τις κορυφαίες στιγμές που βίωσε ήταν η βύθιση μεγάλης Ιταλικής νηοπομπής, που αποτελείτο από τρία ιταλικά οπλιταγωγά, συνολικού βάρους 25.000 τόνων, μέσα σε ιταλικά ύδατα, στα Στενά του Οτράντο. Η συγκεκριμένη νηοπομπή μετέφερε όπλα και άλλο πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας, προς ενίσχυση των ιταλικών δυνάμεων που μάχονταν κατά των Ελλήνων και, παραμονές Χριστουγέννων του 1940, βυθίστηκαν από τον θρυλικό «Παπανικολή», με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη ΠΝ Μιλτιάδη Ιατρίδη.

Τον Οκτώβρη του 2014, είχε τιμηθεί από τον τότε Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον Σταυρό Αξίας και Τιμής Α’ Τάξεως για τις διακεκριμένες υπηρεσίες του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την πατρίδα, παρουσία σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας ενώ λίγο μετά το φετινό καλοκαίρι, ο Νικόλαος Τασιάκος, σε μια μεγάλη εκδήλωση στη Δρακότρυπα, τόπο καταγωγής του, δώρισε στον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Η Ανάπλαση» όλες τις τιμητικές του διακρίσεις και τα μετάλλια.

Ο Βουλευτής Β Πειραιά Δημήτριος Κ. Καμμένος δήλωσε για το γεγονός:

«Ο Νικόλαος Τασιάκος ήταν μόλις 25 ετών όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και παρόλο που ήταν στεριανός, από την Καρδίτσα, η θάλασσα τον τράβηξε από πολύ νωρίς και η μοίρα τον οδήγησε στο πλήρωμα του θρυλικού υποβρυχίου « Παπανικολής» το οποίο καθόλην τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου είχε γίνει κυριολεκτικά ο εφιάλτης των Ιταλών και των Γερμανών που δεν κατάφεραν ποτέ να το εντοπίσουν και να το βυθίσουν.

Το Δεκέμβριο του 1940 μάλιστα, κατόρθωσε να βυθίσει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, που μετέφεραν όπλα και πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας, προς ενίσχυση των ιταλικών δυνάμεων που μάχονταν κατά των Ελλήνων. Ο ηρωισμός του πέτυχε ένα καίριο πλήγμα κατά των Ιταλών εμψυχώνοντας και αναπτερώνοντας έτσι το ηθικό των Ελλήνων.

Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του και να δηλώσω πως θα συνεχίσει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.

Ο θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για όλους τους Έλληνες καθότι αποτελεί σύμβολο μιας γενναίας και ηρωικής εποχής άρρηκτα συνδεδεμένης με το θρυλικό υποβρύχιο Παπανικολής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να δανειστώ τα λόγια του από μια συνέντευξη που έδωσε στον ιστορικό Νίκο Γιαννόπουλο, όπου με απόλυτη διαύγεια παρά τα 1οο χρόνια του δήλωσε ¨Κι εσείς οι νέοι να σηκώσετε το κεφάλι σας ξανά. Να πολεμήσετε γι’ αυτά που σας πήραν πίσω. Μόνο έτσι θα δικαιώσετε τον πόλεμο της δικής μου γενιάς….¨

Λόγια που πρέπει να μείνουν ανεξίτηλα στις καρδιές όλων των νέων ως παρακαταθήκη ενός πολύ σπουδαίου ήρωα».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ K. ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Βουλευτής Β’ Πειραιά

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese