Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι, θα επιχειρήσει από σήμερα τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, όπου το νέο κόμμα της ριζοσπαστικής…

 

αριστεράς Podemos κάνει δυναμική είσοδο.

«Θα προσπαθήσω να σχηματίσω κυβέρνηση», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι μπροστά τους υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος παραδεχόμενος τη δυσκολία του εγχειρήματος. «Θα χρειασθούν πολλές συνομιλίες, περισσότερος διάλογος, επίτευξη συμφωνιών».

Σήμερα, ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στο Λαϊκό Κόμμα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. «Ας μην υπάρξει αμφιβολία. Οι Podemos δεν θα επιτρέψουν ενεργητικά ή παθητικά τον σχηματισμό κυβέρνησης PP», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναγγέλλοντας ότι σύντομα θα αρχίσει γύρο συνομιλιών με άλλα πολιτικά κόμματα επί πιθανών συμφωνιών.

Στην εξουσία από το 2011, το Λαϊκό Κόμμα παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, αλλά οι 123 έδρες που εξασφαλίζει στο νέο ισπανικό κοινοβούλιο απέχουν πολύ από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

«Πύρρειος νίκη» για τον Μαριάνο Ραχόι

Το Λαϊκό Κόμμα τιμωρήθηκε για την πολιτική της λιτότητας, το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας και τα σκάνδαλα διαφθοράς στις τάξεις του. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του, με 90 έδρες, χάνοντας, σε διάστημα τεσσάρων ετών, 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους, που μετακινήθηκαν στο κόμμα Podemos, που αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη με το 20,6% των ψήφων και 69 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Το δεύτερο νέο κόμμα του ισπανικού πολιτικού σκηνικού, το φιλελεύθερο Ciudadanos, εισέρχεται επίσης στο κοινοβούλιο με 40 βουλευτές.
Η πολιτική αβεβαιότητα αποτυπώθηκε αμέσως στις αγορές, με το χρηματιστήριο της Μαδρίτης να πέφτει κατά 3% με το σημερινό άνοιγμα και όλες τις τιμές των μετοχών να βρίσκονται λίγες ώρες μετά στο κόκκινο.

Κανένα μπλοκ, ούτε της αριστεράς, ούτε της δεξιάς, δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών. Ακόμη και αν οι Ciudadanos αποφάσιζαν να υποστηρίξουν σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ραχόι, πράγμα που απέκλεισαν, τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνουν παρά 163 έδρες.

Και το μπλοκ PSOE-Podemos δεν εξασφαλίζει παρά 159 έδρες. Ένα λίγο πιο πολύπλοκο σενάριο θα ήταν μία τριμερής συμμαχία Psoe-Podemos-Ciudadanos (199 έδρες).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese