Με πολιτικό “σεισμό” μοιάζει το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, καθώς τα “παραδοσιακά κόμματα” (η κεντροδεξιά και το σοσιαλιστικό κόμμα) κατέγραψαν τα χειρότερα αποτελέσματα στην Ιστορία τους, ενώ ενισχύθηκε το αριστερό Podemos που δεσμεύτηκε να βάλει φρένο στην πολυετή λιτότητα…

Ο Ραχόι κέρδισε τις εκλογές αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ πιθανό είναι το “σενάριο Πορτογαλίας”, δηλαδή μια συμμαχία των κομμάτων της Αριστεράς.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτουνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

Η πολιτική της λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνησή Ραχόι, όπως και το σκάνδαλο διαφθοράς με παράνομες χρηματοδοτήσεις στο Λαϊκό Κόμμα από επιχειρηματίες ευνόησαν την ανάδειξη των δύο νέων κινημάτων του Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς και των φιλελεύθερων Ciudadanos, τα οποία εξασφάλισαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, αντίστοιχα 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και 40 έδρες (14% των ψήφων).

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση εξασφάλισε 90 έδρες – 20 λιγότερες απ’ ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011 -, και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.

Δηλώσεις Ραχόι

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα στηριχθεί στη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), του οποίου ηγείται.

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο κέντρο της Μαδρίτης, ο Ραχόι σημείωσε επίσης ότι οι ημέρες αυτές μετά τις εκλογές, στις οποίες κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, δεν θα είναι εύκολες και ότι θα χρειαστεί να συναφθούν συμφωνίες.

“Οφείλαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις” τα τέσσερα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αναγνώρισε επίσης, και “έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν προς το γενικό συμφέρον της Ισπανίας”.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese