Με την ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση «Ένα Αθάνατο Τηλεσκόπιο: Η Ιστορία του Τηλεσκοπίου Newall», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ίδρυμα Ευγενίδου γιορτάζουν μαζί το…
χειμερινό ηλιοστάσιο και προσκαλούν όλους τους φίλους και φίλες της αστρονομίας στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, μία και μόνο βραδιά, αυτήν της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη ψηφιακή παράσταση δημιουργήθηκε από τον Φάνη Ματσόπουλο και είναι αφιερωμένη στην θαυμαστή ιστορία αλλά και την πολύτιμη επιστημονική συμβολή του τηλεσκοπίου Newall, που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο διοπτρικό τηλεσκόπιο στον κόσμο και το οποίο έως και σήμερα βρίσκεται εγκατεστημένο και λειτουργεί στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης.


Ο Καθηγητής Κανάρης Τσίγκανος, πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα προλογίσει την πρώτη παράσταση και θα αναφερθεί στα 170 χρόνια σημαντικής προσφοράς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην έρευνα και την κοινωνία.

Τις επόμενες παραστάσεις θα προλογίσουν ο Καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και η Δρ. Στέλλα Καυκά, διευθύντρια της Αμερικανικής Ένωσης Παρατηρητών Μεταβλητών Αστέρων (ΑΑVSO).

Η ιστορία του τηλεσκοπίου Newall περιγράφει μέσα από εντυπωσιακές πραγματικές εικόνες την σύγχρονη όψη του αστρονομικού σύμπαντος, όπως αυτή προκύπτει από τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων.

Τη θαυμαστή ιστορία του, την βιώνει ο θεατής μέσα από εντυπωσιακά πλάνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και διάφορων αστρονομικών αντικειμένων, με την βοήθεια του νέου ψηφιακού πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε μια παράσταση διαρκείας 25 λεπτών που δημιούργησε ο συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου Φάνης Ματσόπουλος, για λογαριασμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις στις 18:30, τις 19:30 και τις 20:30. Η είσοδος στις παραστάσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας.

Παράλληλα, στους ισόγειους χώρους του Ιδρύματος θα φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας του Φάνη Ματσόπουλου αφιερωμένη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ταυτόχρονα, το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να φωτογραφηθούν… μέσα στα πλάνα της παράστασης.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
Σημειώνεται ότι οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr, ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese