Χωρίς προβλήματα εξελίσσονται…
οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή από τα επιτελεία των υποψηφίων κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς λίγο μετά τις 10.30 το πρωί είχαν ψηφίσει περισσότερα από 57.000 άτομα.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις είναι ότι εφόσον η ροή των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα εξελιχθεί σύμφωνα με την πρωινή προσέλευση, τότε μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 300.000 ψηφοφόρων.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας ψήφισε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ ψήφισε, λίγο πριν της 10 το πρωί.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως τα μηνύματα απ’ όλη την Ελλάδα είναι μηνύματα υψηλής συμμετοχής και υπογράμμισε πως «σήμερα γυρίζουμε σελίδα στη Νέα Δημοκρατία».

«Αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν, κρατάμε τα καλά και προχωράμε μπροστά. Θέλουμε μια νέα ΝΔ που να συνομιλεί με την κοινωνία», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης ψήφισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία.

«Σήμερα ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον της παράταξής μας. Με τη ψήφο μας διασφαλίζουμε την ενότητα και στηρίζουμε την κοινή μας προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής και σύγχρονης Νέας Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας», δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε, μέσω Twitter, τους Νεοδημοκράτες να ψηφίσουν Κυριάκο. Μία περίπου ώρα αφότου άνοιξαν οι κάλπες ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης για να στείλει το δικό του μήνυμα και να τονίσει στους ψηφοφόρους του κόμματος ότι με την ψήφο τους σήμερα παίρνουν τις τύχες της ΝΔ στα χέρια τους.

«Καλημέρα! Η ψηφοφορία ξεκίνησε κανονικά! Σήμερα παίρνετε τις τύχες της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια σας. Ελάτε να ψηφίσετε! MetonKyriako», ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ψήφισε το πρωί στην Θεσσαλονίκη, στο παλαιό κτήριο του Δήμου μαζί με την σύζυγό του Νατάσσα και αποχώρησε δίχως να κάνει δηλώσεις.

Τη βεβαιότητα ότι αύριο «θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και ισχυροί» για τη δημιουργία μιας «μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης» που θα πάρει σύντομα τις τύχες της χώρας στα χέρια της, εξέφρασε σε δηλώσεις του λίγο πριν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε λίγο μετά τις 10.55 το πρωί της Κυριακής σε εκλογικό κέντρο του Περιστερίου.

Το φάντασμα της διάσπασης πλανάται επάνω από τις εσωκομματικές κάλπες της ΝΔ  που άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 7:00, παρότι όλοι οι υποψήφιοι, δημοσίως, ομνύουν πίστη στην ενότητα της κεντροδεξιάς παράταξης.

Η απειλή της διάσπασης διοχετεύτηκε εντέχνως προκειμένου να επηρεάσει το σημερινό αποτέλεσμα, δεν είναι όμως βέβαιο εάν θα πέσει στο κενό ή θα εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει από την επομένη του φιάσκου της πρώτης απόπειρας εκλογής, τείνει να αφήσει τα σημάδια του στη ΝΔ. Το ότι ο κίνδυνος διάσπασης διατυπώθηκε από τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, ο οποίος στις ίδιες δημόσιες παρεμβάσεις του μίλησε θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα και για την σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή, διαμορφώνει συνειρμούς, σύμφωνα με τους οποίους η καραμανλική πτέρυγα, που στηρίζει τον Βαγγέλη Μείμαράκη, επισείει τον κίνδυνο και τον συνδέει με το ενδεχόμενο το κόμμα να πάρει δεξιά στροφή που θα συνδεθεί με την απόλυτη αντίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα και την άρνηση κάθε συναίνεσης.

Είναι ενδεικτικό ότι την επαφή Τσίπρα-Καραμανλή αποκάλυψε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, γνωστοί  καραμανλικοί και οι δύο. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δημοσίως κάλυψε την πρωτοβουλία Καραμανλή να μιλήσει με τον πρωθυπουργό πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου. Στην ανοιχτή του επιστολή προς τους ψηφοφόρους ανέφερε: “αν το άπειρο παιδί μίλησε με τον έμπειρο και έμεινε κατά συνεπεια η χώρα στην Ευρώπη καλώς έκανε. Και αν ο κ. Καραμανλής τον επηρέασε τόσο καλύτερα για την χώρα”. Παράλληλα ένας άλλος καραμανλικός ο Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι “ο Καραμανλής ποτέ δεν θα αρνηθεί να μιλήσει με κάποιον που ζητά την γνώμη του και ειδικά όταν ο τότε πρόεδρος της ΝΔ αρνιόταν να πει καλημέρα στον κ. Τσίπρα, πράγμα που θεωρώ μη συμβατό με το πολιτικό πολιτισμό της”.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας από την πλευρά του απάντησε στις αιτιάσεις του Θεόδωρου Ρουσόπουλου περί κινδύνου διάσπασης λέγοντας “η ΝΔ δεν κινδυνεύει ούτε από διάλυση ούτε από διάσπαση, ας αφήσουμε τους Νεοδημοκράτες να εκφραστούν ανόθευτα”. Σημείωσε δε ότι “ο κ. Τσίπρας έχει κερδίσει τέσσερις εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια και επιχειρεί να κερδίσει τώρα μία πέμπτη τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ” εννοώντας βέβαια αν εκλεγεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που με την σύμφωνη γνώμη και των καραμανλικών αλλά και των άλλων εσωκομματικών παραγόντων που τον στηρίζουν τάσσεται υπέρ μίας συναινετικής γραμμής με την κυβέρνηση Τσίπρα και ενδεχομένως και της συγκυβέρνησης.

Πάντως ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τάσσεται υπέρ της ανάδειξης του υποψηφίου που θα υπηρετήσει τον πολιτικό πολιτισμό της ΝΔ και την συναινετική της παράδοση στα μεγάλα εθνικά θέματα, φωτογραφίζοντας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και δευτερευόντως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος εμφανίζεται σαν τρίτος.

Ενώ όμως οι πολιτικοί παίκτες είναι προσεκτικοί και υπαινικτικοί στα περί διάσπασης, την σκυτάλη παίρνουν διάφορα μέσα ενημέρωσης του ευρύτερου χώρου της δεξιάς που αναπτύσσουν σενάρια. Δύο είναι τα βασικά. Το πρώτο ότι σε περίπτωση επικράτησης άλλου υποψηφίου πλην του Βαγγέλη Μεϊμαράκη η καραμανλική πτέρυγα θα αποχωρήσει, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή. Το δεύτερο ότι σε περίπτωση επικράτησης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα αποχωρήσουν οι σαμαρικοί και οι σκληροί δεξιοί του κόμματος μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά ο ίδιος ο υποψήφιος.

Προϋπόθεση η ομαλή διεξαγωγή

Σε κάθε περίπτωση είναι καθοριστικό πρώτον να διεξαχθεί σήμερα η διαδικασία και να μην επαναληφθεί το φιάσκο του Νοεμβρίου. Ακόμη και επαυτού βέβαια υπάρχει διαφωνία μεταξύ Μεϊμαράκη-Τζιτζικώστα. Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι αν δεν γίνει σήμερα η εκλογή, τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει η ΝΔ, αντίθετα ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η ΝΔ δεν επηρεάζεται από τεχνικά προβλήματα ανασυντάσσεται και προχωρά. Εάν όμως επαναληφθεί το φιάσκο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΝΔ θα προχωρήσει, τουλάχιστον όπως είναι μέχρι τώρα. Ακολούθως θα πρέπει να μην υπάρξουν τεχνικά προβλήματα που θα επιτρέψουν την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Ακόμη κι έτσι με τις ρωγμές που έχουν ανοίξει η συνέχεια μέχρι τον δεύτερο γύρο και μετά θα είναι δύσκολη. Ενδεικτικό του κακού κλίματος είναι ότι δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη να φέρει μία ημέρα πριν τις εσωκομματικές εκλογές σε συνάντηση και τους τέσσερις υποψηφίους προκειμένου να εγγυηθούν από κοινού την ενότητα της παράταξης ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Οι δύο επικρατέστεροι είναι οι κ.κ. Μείμαράκης και Τζιτζικώστας με την αντιπαράθεση όμως να τείνει να πάρει τον χαρακτήρα μίας μάχης μεταξύ καραμανλικών και σαμαρικών. Οι μεν καραμανλικοί στηρίζουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι δε σαμαρικοί είναι μοιρασμένοι μεταξύ Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει την νεοφιλελεύθερη τάση του κόμματος. Φυσικά έαν υπάρξει δεύτερος γύρος η σαμαρικοί θα στηρίξουν οποιονδήποτε εκτός από τον Μεϊμαράκη. Ο κ. Μεϊμαράκης πάλι έχει πει ότι αν στον δεύτερο γύρο πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τον στηρίξει. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έχει πάρει θέση ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι θα πάρει θέση πριν την δεύτερη αναμέτρηση, εκτιμάται όμως ότι θα είναι κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη λόγω της αντίθεσής του με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι αν είναι δεύτερος δεν θα πάει στον επόμενο γύρο, διευκρινίζοντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έστω και με έναν υποψήφιο. Οι άλλοι υποψήφιοι εάν είναι δεύτεροι θα καθορίσουν την στάση τους ανάλογα με το αποτέλεσμα και το μέγεθος της διαφοράς.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese