Τα γιγάντια πάντα είναι εξίσου νωθρά και ράθυμα με τους βραδύποδες, προκειμένου να εξοικονομούν ενέργεια, σύμφωνα με νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων…

Οι ερευνητές παρατήρησαν τις κινήσεις πέντε πάντα σε αιχμαλωσία και τριών στην άγρια φύση, και ανακάλυψαν πως τα πάντα είναι σαφώς λιγότερο ενεργά σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη αρκούδων.

Συγκεκριμένα τα πάντα δαπανούν μόνο το 38 τοις εκατό της μέσης ενέργειας που καταναλώνουν ημερησίως άλλα χερσαία ζώα του ίδιου μεγέθους.

«Οι ημερήσιες τιμές ενεργειακής δαπάνης για τα γιγάντια πάντα είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι των κοάλα, και εμφανίζουν περισσότερες ομοιότητες με εκείνες των βραδυπόδων, αναφέρει η μελέτη.

Οι εγκέφαλοι των πάντα, καθώς και άλλα όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά, βρέθηκαν επίσης να είναι μικρότεροι σε σχέση με τα όργανα άλλων αρκούδων.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς αδένος είναι δραματικά χαμηλότερα σε σχέση με άλλα θηλαστικά, και συγκρίσιμα με τα επίπεδα των ορμονών μίας αρκούδας σε χειμερία νάρκη. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μια παραλλαγή γονιδίου παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στους ανθρώπους που πάσχουν από υπολειτουργία θυροειδούς.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι σημαντικές για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους και της ενέργειας, και όταν βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν νωθρότητα.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το στομάχι των πάντα δεν είναι κατάλληλο για την αποκλειστική διατροφή από μπαμπού. Ωστόσο ο συνδυασμός των μικρών οργάνων, της γενετικής προσαρμογής και της νωθρότητας, τους επιτρέπει να επιβιώνουν μόνο με μπαμπού, κατέληξε η μελέτη.

Οι φυσικοί βιότοποι των πάντα βρίσκονται στην ορεινή νοτιοδυτική Κίνα, όπου κατοικούν περίπου 1.600 ζώα, ενώ άλλα 300 βρίσκονται σε αιχμαλωσία.