Καρπούς φαίνεται να αποδίδει η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την… Τουρκία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο πηγές της ίδιας της επιτροπής, τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται περισσότερο «ωραιοποιημένα» από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα του περιοδικού, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο, τονίζεται πως «Η Έκθεση με την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να πουλήσει τις επιτυχίες της πολιτικής του, είναι στην καλύτερη περίπτωση, παραπλανητική, ενώ υπάλληλοι της Επιτροπής την θεωρούν ″κατασκευασμένη″»

Επιπλέον, «Από τη μία πλευρά η έκθεση περιλαμβάνει αντιφατικά στοιχεία για την εξέλιξη των προσφυγικών αριθμών και από την άλλη πλευρά τα στοιχεία δεν συμφωνούν με αυτά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)».

Το περιοδικό σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «οι πανηγυρικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλούν εντάσεις» και υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ο επικεφαλής του γραφείου του Μάρτιν Σελμάιερ, είχε χαρακτηρίσει μέσω Twitter τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Αθήνας που είχαν φθάσει αργά τη νύχτα ως «καλή βάση».

Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Και στην προσφυγική κρίση η ηγεσία της Επιτροπής προσπαθεί να προτρέξει των πραγματικών εξελίξεων. Έτσι, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο γράφημα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι αριθμοί των προσφύγων πέφτουν από την εβδομάδα 49, την εβδομάδα μετά την συμφωνία με την Τουρκία, στην εβδομάδα 50, από 23.666 σε ακριβώς 9.093. Σε άλλο σημείο όμως αναφέρεται ότι ήδη στις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας 50, έφθασαν στην Ελλάδα περίπου 11.000 πρόσφυγες».

Υψηλόβαθμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζει στο Spiegel «Συγχωρήστε μου το λογοπαίγνιο, αλλά οι αριθμοί είναι ″τουρκοποιημένοι″» (σ.σ. χρησιμοποιεί τον γερμανικό όρο ″getuerkt″, δηλαδή ″πειραγμένοι″) και προσθέτει: «Είναι καθαρή φαντασία των μεγάλων στρατηγιστών μας στον 13ο όροφο», όπου βρίσκονται τα γραφεία των Ζ.Κ. Γιούνκερ και Μ. Σελμάιερ.

«Στις Βρυξέλλες λέγεται ότι και υπάλληλοι της Frontex, όπως και η αρμόδια γενική διεύθυνση μετανάστευσης που είναι υπεύθυνη για την προσφυγική πολιτική, διαμαρτυρήθηκαν για αυτό το μόρφωμα αριθμών. Η Επιτροπή το αρνείται. Οι στατιστικές της UNHCR δείχνουν όμως άλλα στοιχεία. Στην ημερήσια αναφορά της 15ης Δεκεμβρίου που προορίζεται για εσωτερική χρήση, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ημερήσιος αριθμός αφίξεων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 30.11 – 6.12, δηλαδή μετά την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, αυξήθηκε στα 3.590 άτομα, κατά 36% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα ήταν ακόμη 3.101 πρόσφυγες ημερησίως, δηλαδή περισσότεροι από ό,τι στο γράφημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρει το Spiegel και τονίζεται ότι οι ειδικοί προειδοποιούν να μην εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από αυτά τα στοιχεία.

Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας πως φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από μέρα σε μέρα, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των στοιχείων.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese