Νέες παρεμβάσεις για τη χαλάρωση των capital controls εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει δεκτό το αίτημα του υπουργείου και να ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση του ποσού  της εβδομαδιαίας ανάληψης από τα ΑΤΜ ή από τα ταμεία των τραπεζών, αφού ψηφίστηκε και το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Τα συγκεκριμένα σενάρια κάνουν λόγο για αύξηση, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2016,  του ορίου αναλήψεων στα 500 ευρώ, από  τα  420 ευρώ που είναι το ισχύον όριο,  ενώ χαλάρωση σύμφωνα με αυτά θα υπάρξει και στα όρια αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό, με κατάργηση των περιορισμών για τις εισαγωγές. Χαλάρωση αναμένεται και στους λόγους για τους οποίους θα μπορεί να επιτραπεί  το «σπάσιμο» προθεσμιακών καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης,  εντός του Ιανουαρίου η ΕΚΤ θα επαναφέρει, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, τη δυνατότητα κατάθεσης ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για τον δανεισμό ελληνικών τραπεζών, που θα μπορούν πλέον να δανείζονται φθηνότερα (καθώς το επιτόκιο  με εγγύηση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου είναι μόλις 0,05% αντί για το επιτόκιο 1,55% μέσω του μηχανισμού ELA).

Με τη σειρά του αυτό ίσως σημάνει τη  μείωση και των επιτοκίων των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής τα σενάρια, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχει υποβληθεί από τον διοικητή της κ. Γιάννη Στουρνάρα σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese