Σθεναρά αρνείται τις κατηγορίες για απάτη που του προσάπτουν οι αμερικανικές αρχές ο Μάρτιν Σκρέλι, διευθύνων σύμβουλος φαρμακευτικής εταιρίας…

ο οποίος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν αύξησε την τιμή σκευάσματος που χρησιμοποιείται από ασθενείς του Aids, δήλωσαν εκπρόσωποί του, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο Σκρέλι κατηγορείται για απάτη σε σχέση με τη φαρμακευτική εταιρία Retrophin, της οποίας ήταν επικεφαλής και με ένα επενδυτικό ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund), το MSMB Capital Management, όπου ήταν διαχειριστής κεφαλαίων.

Ο Σκρέλι, που είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος της Turing Pharmaceuticals, συνελήφθη χθες από το FBI αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση. Εκπρόσωπος του Σκρέλι δήλωσε ότι ο ίδιος αναμένει να «δικαιωθεί πλήρως».

Ο Σκρέλι κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε παρανόμως περιουσιακά στοιχεία της Retrophin για να αποπληρώσει χρέη ύστερα από ζημίες εκατομμυρίων δολαρίων του MSMB.

Τον Σεπτέμβριο, προκάλεσε κατακραυγή αφού αύξησε την τιμή του δημοφιλούς φαρμάκου Daraprim, κατά 5.000% – από τα 13,5 δολάρια στα 750 δολάρια, με αποτέλεσμα πολλοί να του αποδώσουν τον χαρακτηρισμό του «πιο μισητού ανθρώπου στον κόσμο».

Η κίνηση αυτή είχε οδηγήσει την υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον να δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα της κερδοσκοπίας των φαρμακευτικών εταιριών. Σύμφωνα, μάλιστα, με αναλυτές, το θέμα έχει οδηγήσει τις τιμές των μετοχών του κλάδου σε έντονες διακυμάνσεις.

Τον Νοέμβριο, ο Σκρέλι ανέλαβε επίσης τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη φαρμακευτική KaloBios. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της συγκεκριμένης εταιρίας ανεστάλη μετά την είδηση της σύλληψης του επικεφαλής της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese