Η υπερκινητικότητα και η διάσπαση προσοχής των εφήβων αλλά και οι…
συγκρουσιακές συμπεριφορές που εκδηλώνουν οι έφηβοι στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον είναι τα κεντρικά θέματα που θα παρουσιαστούν από τον Νευροψυχολόγο Παίδων – Παιδοψυχολόγο (Ph.D),Ψυχολόγο (B.Sc) – Παιδαγωγό (B.Sc), Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Ηρακλείου Κρήτης και συγγραφέα κ. Σήφη Κουράκη στην εκδήλωση παιδαγωγικού περιεχομένου που οργανώνει ο Σύλλογος Γονέων του 15ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Διευθύντρια και το Σύλλογο των Καθηγητών, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 19.00, στο Γυμναστήριο/Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 15ου Γυμνασίου (Καρ. Ντηλ 24).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούντ δύο θέματα:

1. «Υπερκινητικότητα και Διάσπαση Προσοχής στους μαθητές του Γυμνασίου»

Η Υπερκινητικότητα – Ελλειμματική Προσοχή αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή των εφήβων χωρίς νοητικά προβλήματα τα τελευταία 120 χρόνια. Τα συμπτώματατά της σχετίζονται με αδυναμία συγκέντρωσης, παρορμητικότητα και υπερκινητική συμπετριφορά. Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα όμως είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση που χαρακτηρίζει τα υπερκινητικά παιδιά, η έλλειψη πειθαρχίας και η συναισθηματική ανωριμότητα σε συνδυασμό με υψηλό άγχος και συνεχείς αυξομοιώσεις στη σχολική επίδοση.

2. «Συμπεριφορές άρνησης και σύγκρουσης μεταξύ των μαθητών. Τεχνικές και τρόποι παρέμβασης από τους γονείς»

Τα έντονα, συναισθήματα όπως ο θυμός, η περιγραφή των γεγονότων με τραγικό τρόπο, οι ηχηρές λέξεις, υβριστικό στυλ, η νευρικότητα και η αμφισβήτηση των ενηλίκων (γονέων – εκπαιδευτικών), αποτελούν τις πιο συχνές συμπεριφορές των εφήβων μέσα στο ηλικιακό τους στάδιο που συχνά οι ψυχολόγοι ονομάζουν «θύελλα της εφηβείας». Επομένως η εφηβική άρνηση για συμβιβασμό και οι επιθετικές λέξεις και συμπεριφορές χρειάζοναται προσοχή και εμπειρία στην ερμηνεία και στην αντιμετώπιση.

Ο Δρ. Σήφης Κουράκης είναι Παιδαγωγός, Ψυχολόγος και Διδάκτωρ Νευροψυχολογίας Παίδων. Έχει εργαστεί ως Εκπαιδευτικός, Ειδικός παιδαγωγός, Διευθυντής Σχολείων, Ψυχολόγος και Σχολικός Ψυχολόγος στην Α’/ θμια Εκπαίδευση, στον ιδιωτικό τομέα, στο Νοσοκομείο Παίδων Αττικής, στο Εργαστήριο Διαπολιτισμικών Μελετών Π.Τ.Δ.Ε Παν/μιου Κρήτης, στο Ψυχομετρικό Εργαστήριο Παν/μίου Αθηνών, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στο Πειραματικό Γυμνάσιο Παν/μίου Αθηνών, στους Δήμους Χανίων, Ακρωτηρίου και Σούδας Κρήτης, στο Αιγηνίτειο Νοσοκομείο Αθηνών, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αθηνών, επί 27 συνολικά έτη.

Είναι Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων του Ελληνικού Κέντρου Δυσλεξίας, της Εταιρείας SHL, του Πανελλήνιου Παιδαγωγικού Συλλόγου Ειδικής Εκπαίδευσης, του Hyperactive Children’s Support Group, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Εταιρίας ΑΜΕΑ Κρήτης, της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Ν. Χανίων, της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Μεσολογγίου.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων: “Ανίχνευση στον κόσμο των Μαθησιακών Διαταραχών”, Εκδόσεις ΕΛΛΗΝ, Αθήνα 1997. “Διάσπαση Προσοχής, η άλλη όψη της αφαίρεσης” Μέρη Α, Β & Γ, Αυτοέκδοση του συγγραφέα 2006, “Απρόσεκτος συχνά, αδιάφορος ποτέ!”, Αυτοέκδοση του συγγραφέα 2007, και – επιστημονικός συνεργάτης στη συγγραφή του βιβλίου “Η εκπαίδευση των Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών στην Ελλάδα”, Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα, 1998, υπό την εποπτεία του αντιπρύτανη Παν/μιου Κρήτης. Άρθρα και εργασίες του σχετικά με την ψυχολογία του παιδιού έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese