Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 

Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι «εκ των ων ουκ άνευ» ως προς τη μεταναστευτική πολιτική και πρόσθεσε ότι «η προστασία των συνόρων είναι και θα πρέπει να είναι πρωτίστως, εθνική αρμοδιότητα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα θα πρέπει να αναλυθούν οι «αμφιλεγόμενες» προτάσεις-ιδέες της Επιτροπής για επέμβαση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στο έδαφος κυρίαρχων κρατών.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει «τρωτή», όταν κάποιες χώρες της ζώνης Σένγκεν δεν μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους.

«Αν απορρίψουμε την πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι το ίδιο επώδυνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι παρότι η προσφυγική κρίση συγκλονίζει την Γηραιά Ηπειρο, δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την οικονομική και νομισματική ένωση.

«Αυτή η Σύνοδος θα καταστήσει σαφές ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για την τραπεζική ένωση», ανέφερε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Μ. Βρετανίας που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πολωνός πολιτικός χαρακτήρισε «απαράδεκτα» ορισμένα σημεία της πρότασης Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια συμφωνία έως το Φεβρουάριο.

Η φράση – κλειδί στο προσχέδιο για τη Σύνοδο των «28»English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese