Την επιτετραμμένη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Πεκίνο κάλεσε την Τετάρτη η Κίνα, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τη δρομολόγηση της πώλησης οπλικών συστημάτων της αμερικανικής κυβέρνησης στην…

 

Ταϊβάν. Παράλληλα, προειδοποίησε πως θα επιβάλει κυρώσεις στις εμπλεκόμενες στην πώληση εταιρείες, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την έντονη αντίθεση της στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Τσενγκ Ζεγκουάνγκ, ο οποίος κάλεσε την επιτετραμμένη των ΗΠΑ Κέι Λι, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 1,83 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν, περιλαμβανομένων δύο φρεγατών, αντιαρματικών πυραύλων, αμφίβιων αποβατικών οχημάτων και άλλων εξοπλισμών. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας πώληση στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ταϊβάν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πλέον.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα ο κ. Τσενγκ υποστήριξε ότι η δρομολόγηση της πώλησης αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο και στους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων, ενώ τόνισε πως πλήττει «σοβαρά» την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ασφάλεια της Κίνας.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese