Για μείζονα θέματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την… ελληνική οικονομία, συζήτησαν οι εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, με Έλληνες ευρωβουλευτές.

Η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου μας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, έθεσε υπόψιν του Αντιπροέδρου της Ε.Ε κ. Δημήτρη Παπαδημούλη μία σειρά προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ζήτησε την άμεση προώθηση τους στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική επιχειρηματικότητα και «ανάσα» στην οικονομία της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας μας στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκαν επαφές και με Έλληνες ευρωβουλευτές, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, Θεόδωρο Ζαγοράκη, Εύα Καϊλή, Νότη Μαριά και Μαρία Σπυράκη, ενώ οριστικοποιήθηκε συνάντηση για τον Ιανουάριο με υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν η ενίσχυση της χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και ο ρόλος των τραπεζών.

Συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση, η πίεση που ασκεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, είναι προς την κατεύθυνση της έγκρισης του μεγαλύτερου μέρους των κοινοτικών κονδυλίων της περιόδου 2014-2020 προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή προς την πραγματική οικονομία. Είναι γνωστό ότι η «ατμομηχανή» της οικονομίας μας και η ελπίδα ανάκαμψης, είναι η μικρομεσαία επιχείρηση. Με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση της, αυξάνονται και οι πιθανότητες βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, της απασχόλησης, της προόδου. Πρόθεση μας είναι επίσης, οι διαδικασίες εκταμίευσης των κονδυλίων να είναι άμεσες και κατευθείαν από την ΕΕ, πάντα σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, είναι σε εξέλιξη συντονισμένες προσπάθειες του Επιμελητηρίου μας για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων ΜμΕ στο «πακέτο Γιουνκέρ», που έχει σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό. Για όλα αυτά τα θέματα, οι εκπρόσωποι του ευρωκοινοβουλίου δεσμεύθηκαν ότι θα προωθήσουν τις θέσεις μας, αναγνωρίζοντας τις θετικές συνέπειες που θα έχουν για τη χώρα.

Ένα άλλο θέμα που βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, ήταν ο ρόλος των τραπεζών. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός και κυρίως οι πολύ υψηλές χρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τη χρήση καρτών, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την αγορά και την πραγματική οικονομία. Και αυτό το μείζον ζήτημα, χάρη στην πρωτοβουλία του Ε.Ε.Α. αναμένεται να τεθεί άμεσα προς επίλυση, στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα συζητήθηκαν και θέματα που σχετίζονται με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και που έχουν προκαλέσει έως τώρα αρνητικές συνέπειες και στην οικονομία και την κοινωνία.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και κυρίως με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων μικρομεσαίων επιχειρηματιών, συνεχίζει να προωθεί τα αιτήματα τους και να μεταφέρει τη «φωνή» τους, στο πραγματικό κέντρο λήψης των κρίσιμων αποφάσεων, στις Βρυξέλλες. Η προσπάθεια μας δεν θα σταματήσει εδώ, καθώς θεωρούμε ότι έτσι συμβάλουμε αποφασιστικά για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Μοναδικός δρόμος ανάκαμψης, είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν πλέον και η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese