Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ένα τεράστιο καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν με βάρκες από την Τουρκία καθώς οι γειτονικές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο…

 

ίδιος εξέφρασε τον εκνευρισμό του για τα σχέδια δημιουργίας μιας νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής που μπορεί να αναπτυχθεί στα εξωτερικά σύνορα της χώρας ενάντια στις αντιρρήσεις των εμπλεκόμενων εθνικών κυβερνήσεων.

«Η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρώπης αλλά αυτοί δεν μας λένε τι περιμένουν από εμάς», δήλωσε στους Financial Times

«Πρέπει να σώσουμε ανθρώπους που είναι σε κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους [διασχίζοντας τη θάλασσα από το Αιγαίο]. Αν θέλουν να κουβαλήσουμε τα πτώματά τους πρέπει να μας το πουν», προσθέτει.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ενώ η Κομισιόν αποκάλυψε την πρόταση για μια νέα συνοριοφυλακή.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες μόνο πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες με πόλεμο, Συρία, Ιρακ και Αφγανιστάν επιτρέπεται να περάσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι για τη βόρεια Ευρώπη.

«Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ένα μαύρο κουτί [για πρόσφυγες] αν αυτές οι ροές δεν μειωθούν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σλοβενία, Κροατία, ΠΓΔΜ πήραν την απόφαση να φιλτράρουν τους ανθρώπους με την εθνικότητα, για παράδειγμα δεν δέχονται αυτούς από τη Βόρεια Αφρική και το Ιραν. Αυτό δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα στις ανησυχίες της Αθήνας οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ελλάδα να επιταχύνει τη δημιουργία των λεγόμενων hot spots, όπου οι αναζητούντες άσυλο μπορεί να κρατηθούν ώσπου να εξεταστεί το αίτημά τους. Ακόμα και ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι στα hot spots μπορεί να μαζευτούν εκατοντάδες μετανάστες. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο πιέζει την Αθήνα να δεχτεί την αύξηση της δυναμικότητας σε 100.000.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη να βρει προσωρινή στέγη για περίπου 4.000 πρόσφυγες, κυρίως από Ιραν, Μαρόκο, Τυνησία και Αλγερία –που τους αρνείται η είσοδος στη ΠΓΔΜ γιατί θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες αντί για πρόσφυγες πολέμου. Τώρα αντιμετωπίζουν την απέλαση αν αρνηθούν να φύγουν από την Ελλάδα εθελοντικά.

Περίπου 1.200 άνθρωποι μένουν προσωρινά σε γήπεδα της Αθήνας με πενιχρές εγκαταστάσεις. Κάποιοι μετακινήθηκαν σε ένα νέο κέντρο στο πρώην αεροδρόμιο της Αθήνας. Αλλοι έστησαν σκηνές στην πλατεία Βικτωρίας, ένα δημοφιλές μέρος συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες που ελληνικές οργανώσεις μοιράζουν φαγητό και ζεστά ρούχα.

Ο κ. Τσίπρας απορρίπτει την κριτική από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα καθυστέρησε να προετοιμαστεί για κατοικίες μεταναστών και προσφύγων για το χειμώνα

«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα χωρίς εκπτώσεις στις αξίες μας», δηλώνει. «Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεσαι ανθρώπινα».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese