Σήμερα, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας…
ήταν εισηγήτρια στη συζήτηση επί της αρχής και επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Ολομέλεια της Βουλής αφορούσε στην προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/60/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014.

Η Έλενα Ράπτη τόνισε, όπως και έκανε και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το γεγονός πως ο νόμος κινείται γενικά σε μια θετική κατεύθυνση προστασίας των πολιτιστικών αγαθών. Ωστόσο διαφοροποιήθηκε σε μια σειρά ουσιαστικών ζητημάτων, καταψηφίζοντας τα σχετικά άρθρα, τονίζοντας σε όλους τους τόνους την ανάγκη κατάργησης των χρονικών περιορισμών στην αξίωση κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών και την ανάγκη εφαρμογής του απαράγραπτου των σχετικών αξιώσεων.

. Η κα Ράπτη έκανε αναφορά στην ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης ισχυροποίησης του νομικού πλαισίου διεκδίκησης και έδωσε έμφαση στην περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ως μια συμβολική αναφορά στο θέμα πολιτιστικών θησαυρών που έχουν παράνομα αφαιρεθεί από την χώρα μας και συνεχίζουν να είναι υπό διεκδίκηση με την υποστήριξη ολόκληρης σχεδόν της διεθνούς κοινότητας.  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese