Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών η μείωση του χρόνου διάθεσης αποθεμάτων προς τα φαρμακεία «προκαλεί στρέβλωση της αγοράς και χειραγώγησή της»Σοβαρές αρρυθμίες προκαλεί στην αγορά του φαρμάκου…

 

η απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού για το νέο δελτίο τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ) με απόφαση του υπουργού Υγείας μειώθηκε κατά 10 ημέρες ο χρόνος διάθεσης αποθεμάτων από τις φαρμακαποθήκες προς τα φαρμακεία, ενόψει της εφαρμογής της γενικής ανατιμολόγησης. 
Το υπουργείο Υγείας θεωρεί τη μείωση αυτού του χρόνου ως «μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής», αλλά σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών  «στην πραγματικότητα προκαλεί στρέβλωση της αγοράς και χειραγώγησή της». 

Όπως ανέφερε ο γραμματέας του ΠΦΣ κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο χρόνος διάθεσης των αποθεμάτων συρρικνώνεται σε 17 ημέρες. Συγκεκριμένα, από 30 ημέρες, όπως ανέφερε και η τελευταία Υπουργική Απόφαση του κ. Ξανθού στις 20 Νοεμβρίου, το περιθώριο τώρα μειώνεται στις 20 ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, μάλιστα, δε ισχύει ούτε το 20ημερο, αφού από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου που είναι η σχετική προθεσμια, οι οκτώ ημέρες είναι αργίες. 

Η πρόεδρος του ΠΣΦ κυρία Ευαγγελία Μαρκάκη, χαρακτήρισε τη μείωση χρόνου «στρέβλωση της αγοράς και χειραγώγηση της», και ανακοίνωσε ότι ο ΠΣΦ  θα προςφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση αναστολής του Δελτίου Τιμών.
Στο διάστημα αυτό, οι αποθήκες πρέπει να διαθέσουν στην αγορά το απόθεμα των φαρμάκων που διαθέτουν, το οποίο όμως έχουν αγοράσει σε τιμές υψηλότερες από εκείνες που διαμορφώθηκαν με το νέο δελτίο.

Οι εκπρόσωποι του ΠΣΦ ανέφεραν ενδεικτικά ότι οι φαρμακαποθήκες πλέον ένα φάρμακο με λιανική τιμή 100 ευρώ, το αγοράζουν με 95,5 ευρώ και καλούνται τώρα να το διαθέσουν 92 ευρώ. Αντίθετα, τα φαρμακεία, όπως εξήγησε, δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να διαθέσουν το απόθεμά τους σε 45 ημέρες, ενώ το ίδιο σκεύασμα το αγοράζουν 100 ευρώ και το πωλούν 124 ευρώ. 

Ελλείψεις φαρμάκων

Σε ό,τι  αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων θεωρεί ότι οφείλονται σε τρείς λόγους:

α) στην παρατεταμένη αβεβαιότητα της αγοράς λόγω της αδυναμίας της διοίκησης να εκδώσει ένα σωστό δελτίο τιμών επί τρείς μήνες.
β) στις συνεχώς μειούμενες ποσότητες που πωλούν οι πολυεθνικές στην Ελλάδα, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα. 
γ) στις ανεξέλεγκτες και παράνομες εξαγωγές που πραγματοποιεί μέρος των φαρμακείων.

«Αν και για τις παράνομες εξαγωγές δεν έχουμε ακριβή εικόνα, οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές υπολογίζονται στα 280 εκατ. ευρώ για το 2015, όταν το 2007 είχαν ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μείωση 72% όταν η δαπάνη έχει μειωθεί κατά 62%. Αν η αγορά ήταν ομαλή θα έπρεπε να έχουμε λιγότερες ελλείψεις», είπε κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι ο ΠΣΦ θα βρίσκεται διαρκώς απέναντι σε κάθε προσπάθεια σπίλωσης των μελών του και βεβαίως απέναντι στην επιχειρούμενη καταστρατήγηση των Ευρωπαϊκών  και εθνικών κεκτημένων. 

«Πραγματικά, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά της παρούσης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η οποία επί δύο και πλέον μήνες δεν έχει κατορθώσει να βρει τον χρόνο να συναντηθεί με τον ΠΣΦ, που εκπροσωπεί εκατό φαρμακαποθήκες με 1700 εργαζόμενους και καλύπτει το 55% της αγοράς φαρμάκου. Εμείς στηρίξαμε -με τεράστιο κόστος- την ομαλή λειτουργία της αγοράς κατά την ταραχώδη περίοδο του καλοκαιριού και σήμερα μας αγνοούν. Εκδίδονται αποφάσεις ερήμην μας, που στρεβλώνουν την αγορά, απειλώντας μας με εξαφάνιση. Αναφέρομαι  στην αιφνιδιαστική αλλαγή της Υπ. απόφασης για την προσαρμογή στις νέες τιμές φαρμάκων, η οποία ενώ είχε υπογραφεί από τρείς συνεχόμενους Υπουργούς Υγείας συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ξανθού, άλλαξε υπό την επίδραση εξωτερικών παραγόντων, οδηγώντας για πολλοστή φορά σε αφανισμό των ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεών μας. Αναφέρομαι όμως και στην ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, η οποία δημιουργεί πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού ενάντια στην Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία», υπογράμμισε η κυρία Μαρκάκη.

Φαρμακαποθήκες δύο ταχυτήτων

Οι εκπρόσωποι των 100 φαρμακαποθηκών της χώρας θεωρούν ότι η ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων δημιουργεί φαρμακαποθήκες δύο ταχυτήτων τα μέλη του ΠΣΦ καθώς επιτρέπει στους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, μέλη της ΟΣΦΕ, να ιδρύουν αλυσίδα φαρμακείων, αλλά εξαιρεί τις φαρμακαποθήκες. Ο ΠΣΦ έχει προσφύγει στο ΣτΕ, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και έχει καταθέσει ερωτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τις παρούσες συνθήκες ίδρυσης φαρμακείων  που δημιουργούν περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese