Οι ευρωπαϊκές και άλλες δυτικές χώρες είναι πιθανόν να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν τους ερχόμενους μήνες τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι….

 

Η Ιταλία διατηρεί σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη δεύτερη λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, και προωθεί την έναρξη συνομιλιών με τη Ρωσία για να ξεπεραστούν οι διαφορές.

Την περασμένη εβδομάδα μπλοκάρισε αιφνιδίως μια αυτόματη ανανέωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία, λέγοντας ότι το θέμα αυτό απαιτεί περαιτέρω συζήτηση.

Ο Ρέντσι, ο οποίος θα μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αργότερα σήμερα, κατέστησε σαφές σε συνέντευξή του στο ιταλικό ραδιόφωνο ότι δεν σκοπεύει να εμποδίσει μια ανανέωση για άλλους έξι μήνες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία όπως έχει ήδη συμφωνηθεί.

Ωστόσο επανέλαβε ότι αναμένει μια ολοκληρωμένη συζήτηση του θέματος αυτού το ερχόμενο έτος. "Είναι σαφές ότι έχουμε την ίδια θέση με ολόκληρη τη διεθνή δυτική κοινότητα (…) αλλά νομίζω ότι αυτό το πακέτο κυρώσεων θα επανεξεταστεί, όχι εντός των επόμενων ωρών, αλλά των επόμενων μηνών", είπε.

Η ιταλική λέξη που χρησιμοποίησε για το "επανεξεταστεί" θα μπορούσε επίσης να σημαίνει "αναθεωρηθεί" ή "διορθωθεί λεπτομερώς".

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και τη μετέπειτα υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πιθανόν να συζητήσουν το θέμα αυτό αύριο κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ιταλίας έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένουν να υπάρξουν προβλήματα στην ανανέωση των κυρώσεων, η ισχύς των οποίων εκπνέει στο τέλος του έτους, για άλλους έξι μήνες.

Ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι η Ιταλία έχει ασκήσει πιέσεις στα δυτικά κράτη να έχουν συνομιλίες με τη Ρωσία και να επιδιώξουν να ξεπεραστούν οι πρόσφατες διαφορές. "Εν τέλει η θέση μας ότι πρέπει να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες με τη Ρωσία επικράτησε. Η Αμερική και η Ρωσία μιλούν επιτέλους ξανά τώρα", κατέληξε.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese