Βγάζουν σήμερα τους μετανάστες …
από το Τάε Κβον Ντο επειδή το Σάββατο έχει πανευρωπαϊκούς αγώνες – Αναμένεται να μετακινηθούν στο γήπεδο του χόκεϊ, αν και οι τρεις δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου δήλωσαν ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν Πέμπτη ή Παρασκευή

Για 12η ημέρα παραμένουν στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Αττική από την Ειδομένη. Οι χώρες προέλευσής τους είναι το Αφγανιστάν, το Μαρόκο και η Αλγερία. Αρχικώς καταγεγραμμένοι ήταν 2.500, σήμερα ωστόσο ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους 1.000. Στο σημείο, παρά τις εντάσεις που προκλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, επικρατεί ηρεμία κι όλα κυλούν ομαλά.

Σήμερα, είναι και η τελευταία ημέρα παραμονής τους στο Τάε Κβο Ντο, καθώς από αύριο, Πέμπτη, η πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση πρέπει να παραδοθεί στην εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΑΔ), αφού το ερχόμενο Σάββατο ξεκινούν στο συγκεκριμένο γήπεδο πανευρωπαϊκοί αγώνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημίες, παρά μόνο σε καζανάκια και βρύσες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν κύκλοι της ΕΤΑΑΔ στο protothemagr πρόκειται για φυσιολογικές φθορές σε χώρο όπου φιλοξενήθηκαν περισσότερα από 2.000 άτομα. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην απολύμανση και στον καθαρισμό των εγκαταστάσεων. Οι εργασίες αυτές μαζί με την αποκατάσταση των ζημιών εκτιμάται ότι θα στοιχίσουν περί τα 20.000 ευρώ και θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την απομάκρυνση των μεταναστών.

Επίσης, συνεχίζεται η καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιούν στον προαύλιο χώρο του Τάε Κβον Ντο μετανάστες οι οποίοι ζητούν από την ΕΕ να τους βοηθήσει.

Η μετακίνηση των μεταναστών αναμένεται να ξεκινήσει μετά το μεσημέρι, ενώ από χθες αργά το βράδυ στην πύλη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Τάε Κβον Ντο βρίσκεται ομάδα αλληλέγγυων που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους μετανάστες, έχοντας μάλιστα αναρτήσει πανό με το οποίο ζητούν ανοιχτά σύνορα.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ανακοινώθηκε ότι ο χώρος μετεγκατάστασής τους θα είναι το γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό, όπως συμφωνήθηκε κατά την τρίτη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη και Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου. Ωστόσο, ερωτήματα προκύπτουν για το εάν οι μετανάστες που βρίσκονται στο Τάε Κβον Ντο και θα απομακρυνθούν θα μετακινηθούν από στο γήπεδο του χόκεϊ, καθώς οι τρεις δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου δήλωσαν χθες ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για τη συμφωνία Μουζάλα-δημάρχων πρόκειται για μια “κοινή και αποδεκτή λύση που αντιμετωπίζει την προσωρινή στέγαση προσφύγων και μεταναστών στην πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση του γηπέδου χόκεϊ στο Ελληνικό και συγχρόνως φροντίζει και διασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση για τους κατοίκους της περιοχής”.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μουζάλας “θεωρούμε αυτό το γεγονός ένα εξαιρετικό παράδειγμα δημιουργικής συνεργασίας που και οι δυο πλευρές θα υποστηρίξουν με συνέπεια. Η προσωρινή συνέχιση της χρησιμοποίησης του άνω χώρου για διάστημα ακόμη τριών μηνών θα τελεί υπό τη φύλαξη της ελληνικής αστυνομίας υπό την ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και υπό τη συνεργασία των δήμων της περιοχής και της Περιφέρειας Αττικής. Τίποτα βέβαια από όλα αυτά δε θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη συμβολή της Ελληνικό Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του για την αξιοποίησή του”.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese