Τελικά στην κυβέρνηση ήταν…
να μήν πάρουν μπροστά. Έχουν αρχίσει να δίνουν τα πάντα σε ξένα funds και τώρα ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα ακόμη που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Η πρόταση που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

Παράλληλα στο τραπέζι θα βρεθούν και όλες οι άλλες πιθανές πηγές εσόδων – από την αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ταμείων, τις αποκρατικοποιήσεις και τα παντός τύπου πρόστιμα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής έως και φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές – προκειμένου να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι να συνδεθεί η εισπραξιμότητα των ταμείων με την αύξηση των εισφορών, ώστε όσο τα έσοδα αυξάνονται να μειώνονται αντίστοιχα οι εισφορές.

Κατά πληροφορίες τόσο η πρόταση αυτή όσο και αυτή της δημιουργίας ενός fund στα νορβηγικά πρότυπα θα υπάρχει στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου, που θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των θεσμών την πρώτη βδομάδα του 2016.

Εντωμεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και η Εκτελεστική Επιτροπή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ που έχει αποχωρήσει εδώ και μήνες, προκειμένου να εκφράσει μια πρώτη εκτίμηση στις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese