Η Ευρωζώνη «έχει γίνει μια ρωμαϊκή αρένα γερμανικής έμπνευσης, όπου ο δυνατός έχει επιβάλει τη θέληση του και τα συμφέροντά του στον αδύνατο. Έχει βυθίσει τις χώρες στην ύφεση, στην ανεργία και γενικά την ευρωζώνη στη…

 

στασιμότητα. Έχει καταδικάσει τη νέα γενιά σε μακροχρόνια ανεργία», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, στην τοποθέτησή του του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του Ευρώ, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Χουντής σημείωσε πως «ενώ στις ιδρυτικές Συνθήκες της ΕΕ αναφέρονται ως στόχοι, η ευημερία των λαών, η οικονομική σύγκλιση, η απασχόληση, η ανάπτυξη, οι χώρες και οι λαοί που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα δεν το βλέπουν. Δεν βλέπουν δημοκρατία, δεν βλέπουν αλληλεγγύη» και προσέθεσε:

«Το ευρώ έχει γίνει μία νομισματική φυλακή με δεσμοφύλακα, τον υπερδραστήριο – με ποια νομιμοποίηση άραγε – κ. Ντάισελμπλουμ. Έχει γίνει μια ρωμαϊκή αρένα γερμανικής έμπνευσης, όπου ο δυνατός έχει επιβάλει τη θέληση του και τα συμφέροντά του στον αδύνατο. Έχει βυθίσει τις χώρες στην ύφεση, στην ανεργία και γενικά την ευρωζώνη στη στασιμότητα. Έχει καταδικάσει τη νέα γενιά σε μακροχρόνια ανεργία.

Κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, για τους ευρωπαϊκούς λαούς, δεν μπορεί να είναι μονόδρομος η υποταγή στις πολιτικές της ΟΝΕ και του ευρώ. Δεν μπορεί να είναι μονόδρομος, η φτώχεια και η ανεργία.

Κι επειδή λέγεται -κι έτσι είναι- ότι το ευρώ είναι ένα πολιτικό σχέδιο, το ευρώ με τη λειτουργία του δημιουργεί νέους διχασμούς: Βορράς-Νότος, Πλούσιων-Φτωχών, Δανειστών-Δανειζόμενων, Πλεονασματικών-Ελλειμματικών – Με αυτή την έννοια αγαπητοί συνάδελφοι δεν μπορεί να είναι το σχέδιο, δεν μπορεί να είναι ο τρόπος, δεν μπορεί να είναι ο δρόμος με τον οποίο θα υπάρξει η ένωση λαών και χωρών».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese