Ο κ. Άιντα σημείωσε ότι η Τουρκία και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις θέλουν λύση στο Κυπριακό – Στις 6.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον Μουσταφά ΑκιντζίΟ ειδικός σύμβουλος του γ.γ….

 

του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τις επαφές που είχε στην Άγκυρα με την τουρκική ηγεσία. Σε δηλώσεις, μετά την συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Άιντα εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα στις διαπραγματεύσεις θα υπάρξει κατάληξη στο περιουσιακό. Αναφερόμενος στο ζήτημα των εγγυήσεων τόνισε ότι «το θέμα πρέπει να συζητηθεί σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας στο πλαίσιο μίας πενταμερούς συνάντησης».
Ο κ. Άιντα σημείωσε ότι η Τουρκία και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις θέλουν λύση στο Κυπριακό. Δεν υπάρχουν είπε, χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία, ωστόσο υπέδειξε ότι «θα πρέπει ο χρόνος να αξιοποιηθεί με δημιουργικό τρόπο».

Στις 6.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των συμφωνιών του 1977-79, της δήλωσης Παπαδόπουλου-Ταλάτ και του κοινού ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου του 2014.

Ανέφερε ότι στις συνομιλίες υπάρχει συναντίληψη και πρόοδος σε σημαντικό αριθμό θεμάτων, «αλλά και προβλήματα, τα οποία προκαλούνται από τις λεγόμενες πραγματικότητες που δημιουργήθηκαν μετά από 41 χρόνια κατοχής».

Ο Πρόεδρος σημείωσε πως η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν αμφισβητείται και υπέδειξε πως το κεκτημένο δεν επιτρέπει την εφαρμογή αναχρονιστικών θεσμών και συμφωνιών, όπως είναι οι εγγυήσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese