Για τη μισθοδοσία των κληρικών, το σύμφωνο…
συμβίωσης, αλλά και το θέμα που έχει προκύψει με την προσευχή στα σχολεία μίλησε σήμερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος στον Βήμα FM. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της καταβολής εισφοράς από τους πιστούς για τη μισθοδοσία των κληρικών, επικαλούμενος το παράδειγμα της Γερμανίας.

Ειδικότερα, μιλώντας για τη μισθοδοσία των κληρικών, σημείωσε: «Βεβαίως και δεν μπορεί ταυτόχρονα η Εκκλησία από τη μια να πληρώνεται από το κράτος και από την άλλη να λέει το κράτος μας κατάντησε, μέσω ενός σφιχτού εναγκαλισμού, να είμαστε παράρτημά του. Δυο τινά, ή θέλουν να πάψει η Εκκλησία να βασανίζεται και να ταλαιπωρείται από το κράτος και να έχει γίνει εξάρτημα της κρατικής μηχανής, αλλά τότε βεβαίως και οι παπάδες να πάψουν να εισπράττουν τον μισθό τους ως δημόσιοι υπάλληλοι και να πληρώνουν οι πιστοί μέσω μιας εισφοράς. Οι Γερμανοί έχουν 1% επί του φόρου που καταβάλλουν και πάει στην Εκκλησία που δηλώνουν.

Εάν δεν δηλώνουν καμία εκκλησία, πάει σε φιλανθρωπικά έργα του ομοσπονδιακού κρατιδίου τους. Ας βρούμε ένα τέτοιο σύστημα, όσοι θέλουν να δηλώνουν κάποια θρησκεία, φαντάζομαι ότι η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων θα δηλώσει Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία, και οι υπόλοιποι, όσοι δεν δηλώνουν τίποτα, να βλέπουν το ποσοστό αυτό επί των φόρων τους, το οποίο να είναι κάτι πρόσθετο όμως, να το νιώσουν.

Να είναι 1% επί των φόρων, δεν είναι, πολλά είναι 10 ευρώ στα 1.000. Ας πληρώνουμε 10 ευρώ για την πίστη μας και τον συνάνθρωπο μας.

Σχετικά με την κατάργηση της προσευχής στα σχολεία, με αφορμή πρόταση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πάγκαλος σχολίασε πως «όποιος δεν θέλει να κάνει προσευχή, να μπορεί να μην κάνει προσευχή. Από εκεί και πέρα, εάν σε ένα σχολείο αποφασιστεί, από τη βάση όμως, όχι από τα 15μελή του Τσίπρα, αφού ψηφίσουν όλοι μαθητές με κάλπη, με μυστικότητα, αν θέλουν ή δεν θέλουν να κάνουν προσευχή. Θεωρώ ότι αυτά τα φαινόμενα, οι εκδηλώσεις, η τελετή της σημαίας κλπ, χάνουν από την αξία τους όταν επαναλαμβάνονται και γίνονται κοινά, κάθε μέρα δηλαδή.

Αυτό μπορεί να γίνεται κάθε Δευτέρα που αρχίζει η εβδομάδα. Να μετέχουν στην προσευχή όχι όσοι θέλουν, όλοι εφόσον το σχολείο αποφασίσει και από εκεί και πέρα να μπορούν να εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να μη θέλουν προσευχή όσοι δε θέλουν. Και μετά θα γίνεται έπαρση της σημαίας και θα λένε τον εθνικό ύμνο».

Μίλησε επίσης για το σύμφωνο συμβίωσης, κάνοντας λόγο για «υποκρισία την οποία δείξαμε περιτράνως εδώ και χρόνια για το θέμα της συμβίωσης των ομοφυλοφίλων, όπως είχαμε δείξει μεγάλη υποκρισία και στο θέμα των αμβλώσεων και γι’ άλλα θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας και της ισότητας των γυναικών, οι οποίες ήταν υπό καταπίεση στην Ελλάδα που ζούσαμε».

Τέλος, για την εσωκομματική αναμέτρηση στη ΝΔ σχολίασε πως «είναι τρεις – έναν δεν τον ξέρω, γιατί θεωρώ ότι δεν μπορεί να είσαι υποψήφιος αρχηγός κόμματος και να μην είσαι στην Βουλή, το θεωρώ γελοίο ως εγχείρημα το να θες να είσαι εκτός Βουλής αρχηγός κόμματος, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα… Η Ελλάδα έχει κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Όχι (δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση)».
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese