Στην Λέρο είναι προγραμματισμένο…
να μεταβεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο Τετάρτη, καθώς η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να απασχολεί με αυξανόμενη ένταση, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και ολόκληρη την Ευρώπη.

Το προσφυγικό θέμα, μάλιστα, απασχόλησε ο Συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), στο οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.   Μετά τη μακρά τοποθέτηση της Άνγκελα Μέρκελ, η απόφαση του κόμματος δεν προσδιόρισε ανώτατο όριο αριθμού προσφύγων, ωστόσο σημειώθηκε πως «η συνέχιση της σημερινής κατάστασης μπορεί να επιβαρύνει ακόμη και ένα κράτος και μια κοινωνία όπως της Γερμανίας».  

Επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όπως και υπήρξε η εξής αναφορά για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς: «Οι μουσουλμάνοι που ζουν εδώ, αποτελούν σήμερα κομμάτι της Γερμανίας, όπως και το Ισλάμ που ασκείται στη βάση των ελεύθερων και δημοκρατικών αρχών μας», επισημαίνεται παράλληλα στο ψήφισμα.   Η Ευρώπη το τελευταίο διάστημα κινείται στον ρυθμό των προσφυγικών ρευμάτων τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Αχμέντ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.  

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απορρίπτει την πιθανότητα κοινών περιπολιών με την Τουρκία, αλλά και για την πιθανότητα νέας Ακτοφυλακής.   Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε «Η ιστορία των κοινών περιπολιών όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, τη Σύνοδο Κορυφής, έχει τελειώσει». Πρόσθεσε, δε: «δεν θα περάσουν τα σχέδια που κάνουν κάποιοι στην Επιτροπή, για έναν καινούριο σχεδιασμό για τη νέα Ακτοφυλακή, και έχουν στο μυαλό τους ότι αυτή μπορεί να κάνει κοινές περιπολίες». «Aυτή θα είναι μια διαπραγμάτευση που θα κρατήσει, στο καινούριο έγγραφο που φτιάχνει η Επιτροπή για την Ακτοφυλακή, δέκα μήνες με δύο χρόνια». «Εμείς», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών «είμαστε υπέρ της συνεργασίας, προωθούμε τη συνεργασία, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση συντονισμού, με την Τουρκία πρέπει να μιλάμε εμείς και όχι μέσω τρίτων, διότι οι τρίτοι δεν φροντίζουν τα δικά μας συμφέροντα αλλά τα δικά τους».  

Σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, είπε: «Οι Τούρκοι είναι σε ένα παζάρι ανατολίτικο, το οποίο οι Ευρωπαίοι δεν το κατανοούν καλά. Εμείς θέλουμε να έχουμε φιλική σχέση, αλλά κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να γίνεται το πιο απλό, να σταματάνε τα προσφυγικά ρεύματα στα ίδια τα τουρκικά σύνορα” και συνέχισε: “έχουμε ένα ειδικό πρόβλημα με την “ποιότητα” των οικονομικών μεταναστών που έρχονται από το Μαρόκο, υπάρχουν πολλά εγκληματικά στοιχεία. Αυτοί, όπως ξέρετε, πετάνε από Αλγέρι και Μαρόκο με 50 Euro μόνο στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μετακινούνται στα παράλια και περνάνε. Αυτούς δεν έπρεπε να τους αφήνουν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης».  

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας υπογράμμισε αναφορικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Γερμανίας-Τουρκίας:   «Όταν υπάρξουν τέτοιες συναντήσεις, αυτές θα ανακοινωθούν βεβαίως. Πριν από τρεις εβδομάδες είχαμε ήδη αναφέρει σε επί της αρχής συμφωνία ότι οι τρεις αρχηγοί θέλουν κάποτε να συναντηθούν. Αλλά τόπος και ημερομηνία για αυτό είναι απολύτως ανοιχτά. Επί της αρχής, η κυβέρνηση θεωρεί βεβαίως, ενόψει της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης, τον διάλογο σε βάθος ως ιδιαίτερα χρήσιμο».   Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων σκοπεύει να μετατρέψει τις παλιές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ελληνικό, το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τους δημάρχους του νότιου τομέα της Αττικής, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα τις προηγούμενες ημέρες.   Σύμφωνα με το σχέδιο, πρόσφυγες και μετανάστες θα φιλοξενούνται στα εγκαταλειμμένα υπόστεγα (τολ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα συζητηθούν την Τρίτη (15/12) το πρωί σε νέα συνάντηση του υπουργού με τους δημάρχους Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είναι μέρος της έκτασης που έχει παραχωρηθεί στη Lamda Development για την ανάπλαση του Ελληνικού.   Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε, εξάλλου, από κοινού η συγκρότηση επιτροπής, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου και της ΚΕΔΕ και θα συζητάει τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν.    «Η επιτροπή θα βοηθήσει στον προγραμματισμό των έκτακτων καταστάσεων», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας και συμπλήρωσε: «Είχαμε μια συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον δήμαρχο Αθηνών και άλλους δημάρχους. Κατά την άποψή μου υπήρξε μια γόνιμη συζήτηση, υπήρξαν και αντιπαραθέσεις, κατά την άποψή μου χωρίς νόημα».   Για γόνιμη συζήτηση έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και προειδοποίησε για «περαιτέρω κινήσεις» από την ΚΕΔΕ, «γιατί και οι κοινωνίες μας θα πρέπει να είναι ασφαλείς και όλοι οι άνθρωποι που έρχονται στην πατρίδα μας θα πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια».   «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο που δεν είναι πλήρως αποδεκτό από τους δήμους του νότιου τομέα, όπως επίσης δεν υπήρξαν απαντήσεις αν υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση μεταναστών τι θα συμβεί και πώς θα αντιμετωπιστεί. Θεωρώ ότι οι νέοι χώροι θα πρέπει να διαμοιραστούν» επισήμανε ο κ. Πατούλης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα είναι ντροπή να χρησιμοποιούνται γιατί τους πλήρωσε πολλά λεφτά ο ελληνικός λαός, και τα χρωστάμε ακόμα».  

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ζήτησε «συνεννόηση και όχι αντιπαράθεση και η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι μπροστά σε αυτή την κατάσταση και όπου μπορεί να προτείνει λύσεις, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει και τις μεταξύ μας απόψεις να συνθέσουμε και με την κεντρική εξουσία να βρούμε κοινό βηματισμό».   «Εξέφρασα τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες μου στα σημεία που έπρεπε να θίξω. Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο, ο λαός περιμένει κάποια στιγμή να δει εργοτάξιο, μπουλντόζες, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ζωή και πολιτισμό και οτιδήποτε άλλο είναι μακριά από αυτό το σχέδιο όχι απλά μας βρίσκει αρνητικούς, μας βρίσκει πλέον σε θέσεις μάχης» επισήμανε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.   «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε απολύτως καμία έκπτωση σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Ζητάμε να υπάρξουν όλες εκείνες οι πρόνοιες που θα διασφαλίσουν ότι συνολικά και στην όποια προσπάθεια γίνει, δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στις τοπικές κοινωνίες. Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει γίνει» υπογράμμισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.   Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, τόνισε ότι το σχέδιο προωθείται «ερήμην μας και εν αγνοία μας. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι πρόκειται να γίνει στο Ελληνικό, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση».   Σε διαφορετική κατεύθυνση ήταν η σύντομη δήλωση του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος είπε ότι «προτιμώ να κοιμάμαι με παράπονα, παρά με τύψεις», ωστόσο διευκρίνισε ότι στις 16 Δεκεμβρίου θα αδειάσει το γήπεδο Τάε Κβον Ντο προκειμένου να φιλοξενήσει αγώνες.  

Ο εκπρόσωπος του δήμου Κω, δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Κανταρζής, δήλωσε ότι «ως τοπική κοινωνία είμαστε εξεγερμένοι». «Είμαστε ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας και αυτή τη στιγμή προσπαθούν κάποιοι να τον χαρακτηρίσουν ως πύλη εισόδου για τα επόμενα χρόνια. Εγώ θα ζητήσω να αποχαρακτηρίσουμε την Κω και από εκεί και πέρα όλοι μαζί να κάτσουμε να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ροές των προσφύγων και μεταναστών», παρατήρησε.    Ερωτώμενος για τη δημιουργία κέντρου ταυτοποίησης (hot spot) στην Κω, ο κ. Κανταρτζής είπε χαρακτηριστικά ότι «αν θέλουν να το κάνουν στην Κω θα πρέπει να στείλουν τουλάχιστον δέκα διμοιρίες ΜΑΤ για να δείρουν το μισό πληθυσμό της Κω. Είναι εξεγερμένο το μισό νησί».
Πηγή







English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese